Otvorenje izložbe ‘Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu’, Gorica kraj Gruda, BiH, 25. listopada 2019.

U doista prepunoj dvorani galerije u starom župnom dvoru u Gorici kraj Gruda, BiH, u organizaciji Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajskog stola u Osijeku, Ogranka Matice hrvatske Osijek i Ogranka Matice hrvatske Grude te Đakovačko-osječke nadbiskupije, u petak 25. listopada 2019. godine, otvorena je izložba : Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu.

U okviru izložbe agitpropovskih karikatura objavljenih između 1945. i 1947. god u Kerempuhu i Bodljikavom ježu u kojima se demonizira Kardinal Stepinac te Katolička crkva u Hrvata prikazan je i dokumentarni film koje su službene jugoslavenske vlasti iz tog vremena kao propagandni uradak snimile o suđenju kardinalu Stepincu. Na početku izložbe dobrodošlicu osječkim gostima izrekao je fra Vinko Mikulić, kustos Hrvatske arheološke zbirke u Gorici. Skup je u ime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” te Ogranka Matice hrvatske u Osijeku potom pozdravio Ivica Završki, Zmaj Gornjogradski, član Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu i podpredsjednik osječkog ogranka te prof. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od sv. Josipa, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te na kraju akademik prof. emeritus Antun Tucak, Zmaj Sovički, pročelnik Zmajskog stola u Osijeku.

Potom je dr. Tucak dvojici izuzetno zaslužnih javnih djelatnika fra Dominiku Jozi Ramljaku, Zmaju Radoboljskom i pateru Peri Mijiću Barišiću uručio diplome s replikom teksta iz 1874. Društva slavonskih liečnika u Osijeku kojom su proglašeni počasnim članovima i to fra Ramljaku radi humanitarnog doprinosa u Domovinskom ratu i u osnivanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku a pateru Majiću za osnivanje Klasična (Isusovačke) gimnazije u Osijeku i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Fra Dominiku Ramljaku dodijeljena je i Zlatna plaketa Velikog Meštra za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu. Otvaranju izložbe su takođe nazočili dr. sc. Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II., Branko Mihalj, Zmaj Rakitsko-Kutjevački, Božidar Šnajder, Zmaj Essekerski i dr. sc. Srećko JeIinić, Zmaj Osječko gornjogradski.

Izložbu je, na koncu, otvorio načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj naglasivši izvrsnu suradnje dviju Matica te Osječko baranjske županije i Općine Grude uz posebnu zahvalu Zmajskom stolu u Osijeku i emeritusu Tucaku na ovoj izložbi, ali i ukupnoj pomoći Hrvatima u BiH.

Zmajski stol u Osijeku planira ovu izložbu prenijeti i u druge gradove i mjesta BiH, Tomislavgrad, Plehan, Žepče, Prozor-Ramu a u veljači 2020. godine planira se i organizacija izložbe u suorganizaciji s Nadbiskupijom Salzburg u Salzburgu u Austriji.