Održan koncert sakralne glazbe uz potporu Družbe u sklopu 22. Kaštelanskog praznika cvijeća, Kaštel Novi, 13. svibnja 2023.

U subotu 13. svibnja 2023. godine u crkvi sv. Petra u Kaštel Novom održan je koncert sakralne glazbe u izvedbi hrvatskog pjevačkog društva Bijaćka vila a pod ravnanjem maestra Andre Čale, zmajskog pripravnika – Zmajskog stola u Splitu.

Povod koncertu je obilježavanje 135. obljetnice rođenja fra dr. Bernardina Sokola, Zmaja Putaljskog I., hrvatskog velikana i prvog mučenika Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Rođen je 20. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu kod Splita. U franjevački red stupio je godine 1905. Za svećenika je zaređen 1912. Kao glazbeni talent u dvadesetim godinama prošloga stoljeća, tada već svećenik, upućen je na studij u Austriju i na Glazbenoj akademiji u Beču – Klosterneuburgu stekao je visoku glazbenu diplomu, potom je malo kasnije i u Rimu – na Papinskom institutu za crkvenu glazbu – stekao ono što se danas zove magisterij iz crkvene glazbe. U Rimu je stekao i doktorat iz teologije. U našim hrvatskim crkvenim krugovima bio je tada jedan od najobrazovanijih glazbenika u Hrvatskoj. Zbog te visoke naobrazbe bio je profesor na Teološkom fakultetu u Zagrebu.

U svojem skladateljskom radu – kako su tvrdili i kako tvrde današnji muzikolozi – o. Sokol je bio na tragu suvremenih europskih zbivanja i ostvario je vrijedan opus u crkvenoj i svjetovnoj glazbi prve polovice dvadesetoga stoljeća u Hrvatskoj s pojedinim djelima koja nadilaze funkcionalne okvire i čine značajan doprinos hrvatskoj umjetničkoj glazbi tridesetih. Od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. U tom nizu tiskao je i Glazbene monologe, koje je sam opisao kao „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka: za malu, srednju i veliku djecu, tj. mladež, mušku, žensku i mješovitu“. U tom glazbenom nizu je i jedanaest Angelusa. Sokol je još za života uvršten u hrvatske i neke strane glazbene leksikone.

U Zagreb je ponovno otišao 1941., kako bi lakše nastavio svoj izdavački glazbeni projekt. U tome ga je spriječila bolest, ali i ratne neprilike, pa se na Badiju vratio u veljači 1944. Tu su ga lažno optužili da je odao partizane, pa su ga partizani u noći 28. rujna 1944. uhitili i odveli iz samostana, utopivši ga u more između Badije i Orebića. Par dana poslije, more mu je izbacilo tijelo na plažu na plažu Trstenica kod Orebića, gdje ga je skupina mještana pokopala u blizini obale, ali su komunisti ubrzo zameli to mjesto te se do danas nije pronašao njegov grob. Komunistička država je Sokola i njegova djela obavila velom stroge šutnje, što je trajalo sve do osamostaljenja RH. Takvog svjedoka vjere i domoljublja, i takvoga glazbenika, nije se moglo ostaviti u šutnji. Uspostavom RH odmah se pomišljalo na očitovanje fra Bernardina. Već početnih devedesetih godina počelo se izvoditi Sokolova glazbena djela. Godine 1994., u listopadu, o fra Bernardinu je održan komemorativni i stručni skup u Kaštel Sućurcu.

Od početka devedesetih svake godine u Kaštel Sućurcu obavlja se svečana komemoracija kod brončanog poprsja fra Bernardina u Sućurcu, napose neumornim zalaganjem Milija Bratinčevića, Zmaja PutaljskoII i dr. Mihovila Biočića. Uz to, ljepotu njegove glazbe svojim izvedbama svjedoči Bijaćka vila koja ove godine slavi čak 120 godina postojanja, a utemeljena je upravo u Kaštel Novom. Od veljače 2014. voditelj zbora je prof. Andro Čalo. Čalo se školovao na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je završio glazbenu pedagogiju, a daljnjim školovanjem na Akademiji za glasbo Sveučilišta u Ljubljani završio je zborsko dirigiranje. Pod njegovom iskusnom dirigentskom palicom, 15 pjevača i pjevačica uz gostovanje prof. Borne Barišić na orguljama i prof. Ane Mandić na oboi, izvelo je 9 skladbi. Maestralnim glasovnim sposobnostima, pjevači su ispunili i crkvu i srca prisutnih koji su ih na kraju izvedbe nagradili glasnim i dugim pljeskom, a na kojem su se oni zahvalili obradom poznate tradicionalne marijanske pjesme porijeklom sa Sicilije „O najsvetija“.

Na cjelokupni događaj osvrnuo se i sam dirigent, vidno sretan i ponosan na svoje pjevačko društvo – Dogodilo se nekoliko simpatičnih slučajnosti, jedna je da je to manifestacija u okviru praznika cvijeća, koji je u najljepšem rascvjetanom mjesecu svibnju. Kao što cvijeće oplemenjuje ljudski život, glazba ga na drugi način, ako ne čak i u još većoj mjeri oplemenjuje. To je i mjesec koji je u katoličkoj crkvi i pučkoj pobožnosti posvećen Blaženoj Djevici Mariji i opet je pala subota što je još dodatna jedna simpatična podudarnost, tako da smo odabrali koncert sakralnih skladbi koji je bio nekako marijanski intorniran. Posebno nam leži na srcu odnos prema domaćoj glazbenoj baštini te smo sretni i zadovoljni da smo mogli ispuniti i taj dio naše misije izvedbama dvaju moteta dr. fra Bernardina Sokola, koji je za vrijeme komunističkog režima nepravedno zanemaren i namjerno potiskivan, zato što se identificirao kao Hrvat, svećenik i franjevac i koji je mučeničkom smrću ubijen bez suda i osude. Bio je osuđen na damnatio memoriae, a muzikolozi kažu da je on bio vrijedan kaštelanski spomen, ali i čovjek ispred svog vremena u smislu skladateljskih tehnika i glazbene moderne – kazao je Čalo.

Da mi šutimo kamenje bi propjevalo skladbe fra Bernadina Sokola, a kako ne bi Bijaćka Vila i to pod ravnanjem maestra Andre Čale.