SUDAMJA 2023 – Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ sudjelovala u proslavi spomendana svetog Dujma, Split, 6. svibnja 2023.

U predvečerje 6. svibnja 2023. godine u Splitu je započela završna svečanost proslave spomendana svetog Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, salonitanskog biskupa i mučenika.

Riječ je o blagdanu koji je ujedno i Dan grada Splita, koji ima dugu tradiciju i obilježava se nekoliko stoljeća. Zanimljivo je spomenuti, sv. Dujam je umro mučeničkom smrću u travnju 304. godine a spomendan mu se slavi u svibnju kako se proslava ne bi spojila s pomičnim blagdanom Uskrsa.

Narod ovog kraja stoljećima štuje svog zaštitnika, a posebno je važan obred otvaranja Moćnika s relikvijama svetog Dujma kojeg je u subotu svečano otvorio prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i gradonačelnik grada Splita. Međutim, ovaj put su i članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ aktivno sudjelovali kako u obredu otvaranja Moćnika i Svečanoj večernoj tako i u procesiji i Svetoj misi u nedjelju 7. svibnja.

Zmajeve je prevodio Veliki meštar Družbe, prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski a slavlje su uveličali i vrhovnici (dužnosnici) Družbe: maestro Josip degl’ Ivellio, Zmaj brački II., areopagit i pročelnik Umjetničke sekcije Družbe; Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare, pročelnik Sekcije gospodarstva; Mladen Kuka, pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu i član Nadzornog odbora Družbe; Žan Morović, pročelnik Zmajskog stola u Zadru; Ivan Mateša, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu; Marijan Kalapurić, član Zmajskog stola u Karlovcu; Ivan Landek, Zmaj Podvinjski i dr. sc. Tomislav Dubravac, Zmaj od Bosanske Posavine.

Ovom prigodom, okupila se i većina članova Zmajskog stola u Splitu, zmajskih kandidata i pripravnika, na čelu s pročelnikom Androm Krstulovićem Oparom, Zmajem splitskim IV. i njegovim zamjenikom Milivojem Bratinčevićem, Zmajem Putaljskim II.

Braća i sestre su, predvođeni Velikim meštrom i Zmajskim uglednicima, ponosno koračali u svečanoj procesiji, što je pobudilo veliki interes okupljenog splitskog puka… Isto tako, ime Družbe se u više navrata čulo s oltara i uživo putem medija (HRT).

Ovo je zasigurno bio povijesni trenutak za vidljivost i prepoznatljivost Družbe u Splitu, a s razlogom bi se moglo reći i u cijeloj domovini. Jedinstven događaj i snažna poruka Meštarskog zbora i Velikoga meštra kojom se iskazuje privrženost povijesne Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Svetome Dujmu, Gradu Splitu, Crkvi u Hrvata i Svetoj Stolici.

Danas je lijepo bilo biti Zmaj u Splitu, a uz Božju pomoć i zagovor svetog Dujma vjerujemo da će tako i ostati!

“Zdravo Dujme, mučeniče
Splita grada zaštitniče
Upravljamo k Tebi glas:
Zdravo, sjajni naš bisere
koji svjetlom svete vjere
ti pokaza nama spas!

Tebi je naša nada,
procvat svaki našeg grada!
U Tebi nam pomoć sva:
Oj, pastiru, oče mili,
čuvaj, brani i zakrili nas
od svakog teškog zla!”

Bog nam sreću daj! Hrvatski nek živi zmaj!