Održan niz žalobnih sijela za preminulu zmajsku braću u Kuli na Kamenitim vratima, Zagreb, 21.-24. rujna 2021.

U razdoblju od utorka 21. rujna do petka 24. rujna u Kuli na Kamenitim vratima održan je niz žalobnih sijela za preminulu zmajsku braću, nakon poduže stanke u kojoj ova tradicionalna prisjećanja i molitve za pokojne nisu bile održavane. Žalobna sijela svečani su zmajski domjenci koji se provode po tradicionalnom jednostavnom i skromnom obredu propisanom Obrednikom Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, a sastoje se od spomen-slova te molitve za dušu preminuloga. Zmajska dvorana za tu se priliku posebno urešuje simbolima žalosti, crnim florovima oko svijeća i na zastavama te tzv. žalobnim kutkom u uglu dvorane ispod rasprela, gdje se prikazuje fotografija i osobni znak preminuloga u obliku zmajskog grba s dušicom te Knjiga žalosti.

Na obredima žalobnih sijela, uz Velikoga meštra prof. dr. sc. Mislava Grgića, Zmaja Strossmayerskom, nazočili su Meštar domaćin, Višeslav Majić, Zmaj od Gorščice, Meštar zmajskih stolova, doc. dr. sc. Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina. Obred žalobnog sijela vodio je Meštar obredničar, pk dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, a molitve je predvodio Meštar kapelan, mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od Svetog Josipa, te u trenutcima njegove spriječenosti naš zmajski brat župnik velečasni Vladimir Kerečeni, Zmaj od Gorbonuka.

Na žalobnim sijelima sudjelovali su članovi obitelji, suradnici iz institucija u kojima su djelovali i ostavili značajnog traga, prijatelji te lijep broj naše zmajske braće i sestara.

U utorak 21. rujna održana su žalobna sijela za Dušana Kučinu, Zmaj Pašmanskog II., člana u miru u Zmajskom stolu u Zadaru, preminuo (+ 24. 7. 2017.), prvog gradonačelnika Zadra u Republici Hrvatskoj, tajnik i dugogodišnji blagajnik Zmajskog stola u Zadru, za kojeg je spomen-slovo održao Ivica Poljičak, Zmaj od Šibenskih tvrđava, za Čedomira Ljubina, Zmaja Brezovičkog II., člana u miru, koji je djelovao u Prirodoslovnoj sekciji (+ 6. 10. 2018.), liječnika, stručnjaka za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu, o kojem je govorio Radoslav Herman, Zmaj od Medveščaka, za Zatka Stahuljaka, Zmaja Bjelovarskog VI., člana u miru, u Umjetničkoj sekciji, člana Kapitula Zlatnog Zmaja (+ 20. 6. 2021.), violista, glazbenika, ravnatelja Opere i intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u zagrebu, veleposlanik u Češkoj i Slovačkoj, prvo Meštar obredničar nakon obnove Družbe, o kojem je govorio Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata. Zatim je održano sijelo za Ivu Livakovića, Zmaj od Šibenske Gorice, počasnog člana u Zmajskom stolu u Šibeniku (+ 21.11.2018.), šibenski historiograf i pisac, kojega se pred okupljenim bratstvom oprostio Ivica Poljičak, Zmaj od Šibenskih tvrđava, Stjepana Banasa, Zmaja od Hercegovca, člana u miru, Zmajski stol u Bjelovar u (+ 25. 1. 2019.), istaknutog kulturnog djelatnika, profesora hrvatskog jezika u Hercegovcu, o kojem je govorio Vladimir Strugar, Zmaj Galovački, za Nikolu Ivezića, Zmaja od sv. Roka II., člana u miru, dugo godina aktivnog u Sekciji gospodarstva (+ 30. 1. 2019.), o kojem je spomen-slovo održao Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, te Nenada Trinajstića, Zmaja Primorsko II., člana u miru, u Prirodoslovnoj sekciji (+ 27.8. 2021.), s kojim se oprostio njegov dugogodišnji kolega dr. sc. Bono Lučić, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković.

U srijedu 22. rujna održana su žalobna sijela za Božidara Stilinovića, Zmaja Prigorsko III., člana u miru u Prirodoslovnoj sekciji (+ 23. 8. 2019.) spomen-slovom Gjure Deželića, Zmaja Klokočkog V., za mons. Dragutina Komorčeca, Zmaja Stupničkog, člana u miru, u Zmajskom stolu u Krapini (+ 8. 9. 2019.), nekadašnjeg župnika u Stupnik, kapelana Njegove Svetosti Pape Benedikta XVI., o kojem je govorio vlč. Vladimir Kerečeni, Zmaj od Gorbonuka te za Nikolu Debelić, Zmaja Orlovačkog, člana u miru u Povijesnoj sekciji, (+ 28. 6. 2020.), dirigenta, profesora Pedagoškog fakulteta u Puli, prvog veleposlanika Republike Hrvatske u Rumunjskoj i Moldaviji, s kojim se oprostio Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II. Potom je održano sijelo za Milana Katušića, Zmaja od Remeta, člana u miru, Prirodoslovna sekcija (+ 31.10.2019.), zagrebačkog liječnik, kojem je spomen-slovo održao Alojz Getliher, Zmaj Bartenthalski od Sv. Marije Zvonimiruličke, za Josipa Jerkovića, Zmaja Slavonskog II., počasnog člana Družbe (+ 26. 2. 2020.), dirigenta, dekana Pedagoškog fakulteta u Osijeku, o kojem je govorio Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., za Željka Mačešića, Zmaja Bukovačkog, člana prinosnika u Umjetničkoj sekciji (+ 2. 4. 2020.), ravnatelja Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu o kojem je govorio Aleksandar Bašić, Zmaj Starobordski te za Josipa Kolanovića, Zmaja Privlačkog, člana u miru u Prosvjetnoj sekciji (+ 7. 5. 2020. ), ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu s kojim se oprostio Ladislav Dobrica, Zmaj od Marulićevog trga.

U četvrtak 23. rujna održano je žalobno sijelo za Stjepana Lončarevića, Zmaja od Sremske Mitrovice, člana prinosnika u Kulturnoj sekciji (+ 26. 9. 2019.) kojem je spomen slovo održao Antun Tucak, Zmaj Sovićki, za mons. Milu Bogovića, Zmaja od Krbave, počasnog člana u Zmajskom stolu u Gospiću, (+ 19.12.2020.), prvog biskupa gospičko-senjskog, o kojem je govorio Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, za fra Dominika (Jozu) Ramljaka, Zmaja od Radovnja, člana u miru (+ 23. 12. 2020.), koji je djelovao u Austriji, a bio član Zmajskog stola u Osijeku, od kojeg se oprostio Antun Tucak, Zmaj Sovićki. Zatim su održani obredi za Valentina Puževskog, Zmaja od Kalnika, počasnog člana (+ 24.12.2020.), pedagoga, prof. Pedagoške akademije i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o kojem je govorio Zoran Homen, Zmaj Bokeljski, za Egidija Ćepulića, Zmaja Bakarskog V., člana prinosnika u Povijesnoj sekciji, (+ 26. 1. 2021.), liječnika, onkologa, predsjednika Hrvatske liječničke komore, o kojem je govorio Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, za Miroslava Tuđmana, Zmaja od Oluje, počasnog člana (+ 31. 1. 2021.), znanstvenika i političara, s kojim se oprostio njegov dugogodišnji suradnik i kolega prof. dr. sc. Ivo Lučić, te za Dragutina Drka, Zmaja od Vindije, člana u miru, Zmajski stol u Varaždinu (+ 8. 2. 2021.), uglednog gospodarstvenika, o kojem je govorio Zlatko Meštrić, Zmaj Grebengradski III.

U petak, 24. rujna održana su žalobna sijela za Josipa Diminića, Zmaja od sv. Lovreča Labinskog, počasnog člana (+ 18. 5. 2019.), kipara i grafičara iz Labina, profesora na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, za kojega je spomen slovo održao Nevio Šetić, Zmaj od Istre, za Milana Bandića, Zmaja od Kamenitih vrata IV., redovitog člana u Sekciji kulturne baštine, (+ 28. 2. 2021.), gradonačelnika Grada Zagreba, o kojem je govorio Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata te za Stijepu Obada, Zmaja Konavoskog II., počasnog člana (+ 9. 4. 2021.) povjesničara, profesora Sveučilišta u Zadru, od kojeg se oprostio Nevio Šetić, Zmaj od Istre. Potom su održana sijela za Ivu Perića, Zmaja Dubrovačkog V., počasnog člana (+ 27. 1. 2018.), povjesničara sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, kojeg se spomen-slovom prisjetio Nevio Šetić, Zmaj od Istre, za Branimira Čulu, Zmaja od Vodenih vrata, redovitog člana u Sekciji gospodarstva (+ 7. 6. 2021.), informatičara, direktora tvrtke Integris u Tenji, o kojem je govorio njegov prijatelj i kum gospodin Hrvoje Marjanović, za Ivana Janka Vodopiju, Zmaja Vološčanskog, člana u miru, u Prirodoslovnoj sekciji (+ 29. 7. 2021.) za kojeg je spomen-slovo održao Gjuro Deželić, Zmaj Klokočki V. te za Iliju Pejića, Zmaja od Česme, redovitog člana u Zmajskom stolu u Bjelovaru, (+ 3. 8. 2021.), književnom povjesničaru, i dugogodišnjem pročelniku Zmajskog stola u Bjelovaru, od kojeg se oprostio Vladimir Strugar, Zmaj Galovački.