Održano izvanredno sijelo Glavnoga zbora Družbe, Zagreb, 25. rujna 2021.

U subotu, 25. rujna 2021. godine, u hotelu International u Zagrebu, održano je izvanredno sijelo Glavnoga zbora Družbe. Ovo sijelo sazvano je slijedom obveze koju je Meštarskome zboru donio Glavni zbor na izbornome sijelu, održanom 3. srpnja, sa zadaćom da članovi prethodnoga saziva Meštarskoga zbora podnesu svoja izvješća.

Prije sijela Glavnoga zbora slavljena je Sveta misa u crkvi sv. Terezije (Župa Svete Terezije od Djeteta Isusa). Svetu misu predvodio je Meštar kapelan msgr. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od Svetog Josipa.

Na početku sijela, Veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, održao je proslov, u kojem je istaknuo brojne aktivnosti Družbe u samo 84 dana djelovanja novog XVI. saziva Meštarskoga zbora, pri čemu je naglasio da je većina toga razdoblja bila u vrijeme godišnjih odmora. Istaknuo je da su ponovno uspostavljena redovita događanja srijedom u sjedištu Družbe, Kuli nad Kamenitim vratima, da su održana konstituirajuća sijela svih zmajskih sekcija (ukupno sedam) i gotovo svih zmajskih stolova (ukupno 19), da je održano 1. sijelo (u XVI. sazivu) Kapitula Zlatnoga Zmaja te da je novi saziv Meštarskoga zbora od 21. do 24. rujna 2021. godine uspješno organizirao i proveo čak 28 žalobnih sijela za zmajski braću preminulu u posljednjih par godina.

Potom se pristupilo središnjem dijelu ovoga sijela – izvješćima o radu XV. saziva Meštarskoga zbora. Izvješća su osobno podnijeli Veliki meštar iz XV. saziva, Nevio Šetić, Zmaj od Istre, Meštar protonotar iz XV. saziva, Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa, Meštar rizničar iz XV. saziva, Vesna Kljaić, Zmajica od Bistre i Meštar gospodarstva i kaštelana Ozlja iz XV. saziva, Damir Vanđelić, Zmaj od sv. Eufemije. Nakon kraće rasprave, izvješća Meštarskoga zbora i Nadzornoga odbora XV. saziva prihvaćena su velikom većinom glasova prisutnih članova Glavnoga zbora.

Glavni zbor donio je i odluku da se dr. sc. Radomir Jurić iz Zadra izabere za počasnoga člana Družbe.

Potom je, tajnim glasovanjem, Glavni zbor donio odluku da se Antunu Tucaku, Zmaju Sovićkom, dodijeli odličje Družbe “Red Zlatnoga Zmaja” te da ga se uvrsti u zaslužne članove Kapitula Zlatnoga Zmaja, kao i da se Damir Skansi, Zmaj Viški od sv. Jurja u Visu, izabere u Zmajski areopag. Sami obred dodjeljivanja Reda Zlatnoga Zmaja te izbora u Zmajski areopag upriličit će se na svečanom sijelu Glavnoga zbora.

U okviru sijela održana je i podjela zmajskih grbovnica i zmajskih prstenova, a izvanredno sijelo Glavnoga zbora okončano je završnom riječju Velikoga meštra Mislava Grgića, Zmaja Strossmayerskog.