Održana IV. Žalobna akademija, Zagreb, 3. studenoga 2021.

Dana 3. studenoga 2021. godine u Kuli nad Kamenitim vratima održana je IV. Žalobna akademija u spomen na preminulu zmajsku braću i sestre, koji su svojim djelovanjem zadužili nas, koji smo ih naslijedili, ovu našu časnu Družbu i našu domovinu Hrvatsku. Žalobna akademija u spomen na preminule članove Družbe propisano je posebno sijelo koje se održava, u pravilu, u sjedištu Družbe u Kuli nad Kamenitim vratima neposredno nakon Dušnog dana, koji je jedan od družbinih spomendana propisanih člankom 109. Pravila (Odro draconicus). Na Dušni dan, odnosno katolički blagdan Spomena svih vjernih mrtvih, koji se obilježava 2. studenoga, dan nakon Svih svetih, propisano je da Meštar kapelan slavi Misu zadušnicu za preminule te da se potom organizira Žalobna akademija. Meštar kapelan mons. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od Svetog Josipa, tako je 2. studenoga 2021. godine u Đakovu slavio Misu zadušnicu za sve preminule članove Družbe.

Unatoč tome što je održavanje Žalobne akademije propisano Pravilima Družbe još od 1995. godine, ona se mnoga ljeta nije održavala, a po prvi puta je organizirana 2012. godine pod vodstvom tadašnjeg Meštra obredničara maestra Josipa degl’ Ivellija, Zmaja Bračkog II. Žalobna akademija održana je nekoliko sljedećih godina (tri puta). Ove 2021. godine nastavljamo s tom tradicijom, ali i obvezom koju smo si propisali te na taj način obećali si međusobno da ćemo se prisjećati i spomenuti se preminule zmajske braće i sestara u našim molitvama.

Svaki od spomenute preminule zmajske braće i sestara dali su u temelje Družbe svoja nastojanja, aktivnosti i ideje te učinili da dođemo bliže idealnim ciljevima. O svakom preminulom zmajevcu i zmajevki moglo bi se održati poduže predavanje o onome što su za života pridonijeli za dobrobit naše domovine i za našu Družbu. Stoga se njihovim spominjanjem u okviru IV. Žalobne akademije daje poticaj članovima zmajskih sekcija i zmajskih stolova da u prigodnom trenutku pripreme događanja njima u čast.

U programu IV. Žalobne akademije sudjelovali su: Meštar kapelan mons. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od Svetog Josipa; prof. Lidija Horvat Dunjko, Zmajica od Zagorja IV.; glasovirska pratnja mag. Mario Čopor, umjetnički savjetnik i korepetitor; Goran Ranogajec, dipl. iur., zmajski pripravnik. U bogatom programu, između ostaloga, izvedena je i skladba prvog mučenika Družbe fra Bernardina Sokola, Zmaja Putaljskog, koji je 1944. godine bio žrtva zločina jugokomunističkih partizana.

Kroz IV. Žalobnu akademiju prisjetili smo se 141 našeg preminulog zmajskog brata ili sestre koji su nas napustili od obnove rada Družbe 1990. godine do danas. Blagoslovljena bila uspomena na njih.