Obilježena 130. godišnjica stradanja 16 lavandijera koje su živote izgubile u gajeti u olujnome moru, Preko, 2. studenoga 2021.

Dana 2. studenoga 2021. godine obilježena je 130. godišnjica stradanja 16 lavandijera koje su živote izgubile u gajeti u olujnome moru. Njihova pogibija na Dušni dan, 2. studenoga 1891. godine, zapisano je u mjesnoj memoriji kao najveća tragedija u postojanju maloga otočnoga mjesta Preka na otoku Ugljanu.

„Lavandijere“ su pralje koje su u Zadar nosile oprano rublje za bogate gradske obitelji. Među lavadijerama, koje su život izgubile 2. studenoga 1891.  godine, najstarija je imala 75 godina, najmlađa 14, a stradale su i dvije trudnice. Na gajeti koju je potopilo olujno jugo bio je 31 putnik, sedmero muškaraca i 24 žene, a poginule pralje bile su u unutrašnjosti broda.

Općina Preko obilježila je ovu obljetnicu cjelodnevnim programom. Svečano misno slavlje predvodio je u mjesnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, kazavši da dok se sjećamo 16 pralja i izgovaramo njihova imena pokazujemo da nisu prolazne, da čovjek nije prolazan i da ostaje u sjećanju.

U obilježavanju 130. obljetnice u župnoj crkvi Gospe od Ružarija izveden je oratorij 16 lavandijera, koji je napisao i uglazbio počasni član Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” prof. Ivo Nižić, Zmaj od brda Sv. Mihovila. Oratorij je izveo zbor „Condura Croatica“ iz Zadra i članovi župnog zbora „Sv. Cecilije“ iz Preka pod ravnanjem maestra i autora oratorija profesora Ive Nižića. Scenski dio nastupa uprizorila je poznata dramska umjetnica Milena Dundov uz članove Udruge žena „Luzor“ iz Preka. Također je otpjevan „Plač prijeških lavadijera“ u izvedbi ženske klape „Lavandijere“ iz Preka. U 18 sati, uz izvedbu Đanija Stipaničeva pjesme 16 lavandijera u more je pušteno 130 papirnatih lampiona koje su oslikali priješki učenici i djeca u vrtiću. Pred samu izvedbu kraći prigodni govor održao je i pročelnik Zmajskog stola u Zadru, Vitomir Višić, Zmaj Kliški od Luzorija.