Održana komemoracija za akademika Dragutina Feletara Zmaja Velikootočkog, Koprivnica, 22. rujna 2023.

U koprivničko dvorani Domoljub u Koprivnici, 22. rujna s početkom u 15:00 sati, održana je komemoracija u čast preminulog akademika Dragutina Feletara Zmaja Velikootočkog. Komemoraciji su uz članove obitelji prisustvovali koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnici općina iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, predstavnici akademske zajednice hrvatskih i inozemnih sveučilišta, bliski suradnici i prijatelji te brojni drugi uzvanici i građani.

Od akademika Dragutina Felatara Zmaja Velikootočkog oprostili su se brojni govornici. U ime grada Koprivnice pozdravni govor održao je gradonačelnik Mišel Jakšić, a u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ispred Općine Legrad prigodni govor održao je načelnik Ivan Sabolić, a u ime Općine Donja Dubrava načelnik Marijan Varga. U tim općinama, gradu i županiji je naime akademik Feletar proglašen počasnim građaninom. U ime Zrinske garde od akademika se oprostio predsjednik Đuro Bel, Matice hrvatske predsjednik Zoran Turk te u ime Povijesnog društva Koprivnica predstavnica Ružica Špoljar. Željko Krušelj, kao predstavnik Sveučilišta sjever, također se oprostio od akademika Feletara, a ispred PMF-a Sveučilišta u Zagrebu to je učinio dekan Mirko Planinić. Ispred Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajskog stola u Križevcima prigodnim govorom od Zmaja Velikootočkog oprostio se pročelnik Zvonimir Ištvan Zmaj Molvarski od Gornje Šume.

Komemorativnim govorima od Zmaja Velikootočkog oprostili su se akademik Vladimir Strugar, Zmaj Galovački predstavnik Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru, akademik Ferdo Bašić predstavnik Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU u Križevcima, Zoran Curić predstavnik Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Lučka Lorber predstavnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mariboru. Uz nabrojene, od akademika Dragutina Feletara oprostili su se bliski prijatelji i suradnici: književnik Ernest Fišer, književnik Vjekoslav Prvčić te povjesničar Hrvoje Petrić Zmaj Koprivničko-podravski. Završnu riječ tužnog skupa sa riječima zahvale izrekli su unuci Klara i Fran.

Žalobni domjenak predviđen za Zmaja Velikootočkog održati će se i u sjedištu Družbe, u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu 2.11.2023. godine.