Iskazivanje počasti hrvatskim velikanima Petru Zrinskom i Frani Krsti Frankopanu, Bečki Novigrad, 23. rujna 2023.

Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol u Karlovcu 23. rujna 2023. godine posjetila je Bečki Novigrad i na nekoliko lokacija tradicionalno odala počast hrvatskim velikanima Petru Zrinskom i Frani Krsti Frankopanu, koji su pogubljeni u ovom gradu 30. travnja 1671. godine.

Prvo je posjećen prazan grob na mjesnom groblju gdje su neko vrijeme bile pohranjene kosti naših velikana. Zapaljena je svijeća, a prigodnim riječima Zmaja Abesinskog II. i Zmaja Doborskog od Svete Brigite te molitvom odana je počast hrvatskim velikanima. Kod spomenika Zrinskih i Frankopana u centru Bečkog Novigrada također je zapaljena svijeća u spomen na naše velikane.

Delegacija karlovačkih zmajeva na kraju je posjetila i Novigradsku katedralu u čijem tornju su neko vrijeme bile pohranjeni posmrtni ostaci hrvatskih velikana. U Delegaciji Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajskog stola u Karlovcu koju je predvodio pročelnik stola Mladen Kuka Zmaj Abesinski II. bili su: Marijan Kalapurić Zmaj Doborski od Svete Brigite, zmajski pripravnik Ivica Glockner, prof. dr. sc Mladen Garašić i Tomislav Cvitak iz „Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu braća Seljan.“