Održana tribina pod nazivom „Kojim jezikom govorim? Zašto Hrvati nakon 33 godine slobodnog razvoja loše govore književnim jezikom?“, Split, 25. svibnja 2023.

Kojim jezikom govorim?
Zašto Hrvati nakon 33 godine slobodnog razvoja loše govore književnim jezikom?

Vrsni hrvatski jezikoslovac dr. sc. Ilija Protuđer, uz asistenciju moderatorice Zrinke Mužinić Bikić, održao je tribinu na ovu aktualnu temu. Tribina je upriličena u ugodnom prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića Split u četvrtak 25. svibnja 2023. godine. Isto tako, dio auditorija je bio online, pomoću Google platforme, te agilno sudjelovao u zanimljivoj diskusiji koja je trajala preko sat vremena. Ovaj hibridni pristup pokazao se korisnim jer su i oni zainteresirani koji su bili trenutno disclocirani, ovim putem, mogli aktivno sudjelovati.

Naime, iako o ovoj temi jezikoslovci raspravljaju, moglo bi se reći od stoljeća sedmog, Dr. Protuđer je istaknuo: „HRVATSKI JEZIK …najveća je nebriga nas Hrvata jer mislimo da smo dobili državu, međunarodno smo priznati i ušli u EU i sl. pa da će se rashrvaćeni hrvatski jezik sam po sebi izgraditi i u konačnici mi njime pravilno govoriti. Drugo je nejedinstvo među nama jezikoslovcima i neučinkovitost mjerodavnih ustanova koje bi o tomu trebale najviše skrbiti: svi filozofski fakulteti, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, HAZU, Matica hrvatska, razni mediji, ozbiljne nakladničke kuće i dr.”

Na tom tragu, ovim putem podržana je inicijativa Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Organizator tribine je Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“.

Priredio Zmajski stol u Splitu