Otvorena izložba „Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“, Tomislavgrad, 29. svibnja 2023.

U Franjevačkom muzeju Tomislavgrad u Tomislavgradu u ponedjeljak 29. svibnja 2023. godine u organizaciji Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajskog stola u Osijeku, Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, Ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad i Osijek te Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad otvorena je izložba: „Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“.

Uz zanimljivu izložbu agitpropovskih karikatura objavljenih između 1945. i 1947. godine u Kerempuhu i Bodljikavom ježu u kojima se demonizira Kardinal Stepinac te Katolička crkva u Hrvata prikazan je i dokumentarni film koje su službene jugoslavenske vlasti iz tog vremena kao propagandni uradak snimile o suđenju kardinalu Stepincu.

Zmajsku braću iz Osijeka i Karlovca, Velikog meštra Družbe, predsjednika vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina, načelnika općine Tomislavgrad Ivana Buntića te izuzetno brojnu publiku pozdravio je domaćin gvardijan fra Božo Milić. Skup je potom pozdravio akademik prof. emeritus Antun Tucak, Zmaj Sovički, pročelnik Zmajskog stola u Osijeku predstavivši rad stola, ali i svoje osobne emotivne veze za ovaj dio Hercegovine. U ime Matice hrvatske skup je pozdravio Ivica Završki Zmaj Gornjogradski, član Glavnog odbora Matice hrvatske koji je u svom govoru posebno naglasio da je cilj ove izložbe prije svega mladim Hrvatima prikazati pravu istinu o Kardinalu Stepincu te genezu demonizacije budućeg hrvatskog sveca. Skupu se obratio i sjajni organizator i poticatelj zmajske posjete Tomislavgradu prof. dr. sc. Ivan Radoš, Zmaj Seonički te Veliki meštar Družbe prof. dr. sc. Mislav Grgić provevši publiku kroz kratku povijest Družbe koja je s Tomislavgradom povezana i na poseban način budući je 1924. godine kamen temeljac Tomislavgradskoj bazilici postavila upravo Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Članovi Druže sudjelovali su dan ranije i u planinarenju „Stazom hrvatskih kraljeva“ uz više od stotinu članova brojnih planinarskih društava iz Hrvatske i BiH koja je u organizaciji Općine Tomislavgrad i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, na poticaj prof. Radoša upriličena ususret 1100. godišnjici krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Zmajski stol u Osijeku planira ovu izložbu prenijeti i u druge gradove i mjesta Hrvatske i BiH.