Održano predavanje „DANTE u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika“, Zagreb, 1. prosinca 2021.

Član Umjetničke sekcije Milan Bešlić, Zmaj od Trg bana Jelačića u Zagrebu održao je u Kuli nad Kamenitim vratima predavanje na temu „DANTE u djelima suvremenih hrvatskih umjetnica“. U svom predavanju izložio je kroz povijesni prikaz u europskoj i hrvatskoj likovnoj umjetnost dantološke teme u djelima europskih i hrvatskih klasika u razdoblju od kasnoga srednjega vijeka do u naše dane. Posebno je istaknuo činjenicu da je Božanstvena komedija intrigantna tema likovnim umjetnicima kontinuirano i na primjerima, od Giota do Rauschenberga te pokazao da nije jednakoga intenziteta i u različitim stilskim obilježjima kao i autorskim interpretacijama.

U Hrvatskoj Božanstvena komedija zaživjela je u likovnom jeziku tek s Mirkom Račkim koji je po prepjevu Ise Kršnjavoga interpretirao Danteove motive u sva tri pjevanja: Pakao, Čistilište, Raj.

U prigodi obilježavanja 700 godina od Danteove smrti Matica hrvatska povjerila je novi prepjev Božanstvene komedije Božidaru Petraču kojim će se obilježiti ta velika obljetnica u hrvatskoj kulturi. Izbor likovnih umjetnika bila je upravo zadaća Milana Bešlića. U likovnom jeziku autorski su izrazili pjevanja; Pakao: Vatroslav Kuliš i Tomislav Buntak, Čistilište: Zlatko Keser i Igor Rončević, Raj: Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić.

U svom predavanju analitičkim postupkom obrazložio je likovnu strukturu Božanstvene komedije u djelima ovih stilski različitih autorskih izraza koji tvore čvrstu likovnu strukturu u skladnoj cjelini.