Održano žalobno sijelo za Antonia Sammartina, Zmaja Moliškog, Zagreb, 1. prosinca 2021.

U Zmajskoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima 1. prosinca 2021. godine održano je žalobno sijelo za Antonia Sammartina, Zmaja Moliškog.

Zmaj Moliški rođen je 15. lipnja 1961. godine u moliško-hrvatskoj obitelji u talijanskoj pokrajini Capobaso u regiji Molise, u mjestu koje se na hrvatskome zove Mundimitar, a na talijanskom Montemitro. Po struci je bio geodet, a godinama se isticao kao aktivni kulturni djelatnik i etablirani talijansko-hrvatski publicist. Dokazao se kao jedan od najistaknutijih moliških Hrvata, zalažući se od ranoga djetinjstva za što bolji status moliško-hrvatske zajednice u Italiji. Od 2004. do 2010. godine bio je počasni konzul Republike Hrvatske u pokrajini Molise, zagovarajući međudržavnu kulturnu i obrazovnu razmjenu. Obnašao je dužnost dopredsjednika Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. Bio je utemeljitelj i predsjednik Saveza moliškohrvatskih kulturnih udruga.

Njegovi suradnici sjećaju ga se kao agilnog organizatora mnoštva stručnih skupova, promocija, glazbeno-scenskih priredbi, izložbi i inih kulturnih manifestacija s manjinskom tematikom. Višedesetljetni je suradnik Hrvatske matice iseljenika, objavljujući zapise u svim Matičinim serijskim publikacijama od Glasnika Foruma hrvatskih manjina do časopisa Matica i matičina godišnjaka Hrvatskog iseljeničkog zbornika. Bio je predsjednik i osnivač Zaklade „Agostina Piccoli” koja ima za cilj očuvanje moliškohrvatskoga jezika i tradicije.

Autor je brojnih radova i urednik izdanja najrazličitijeg žanra koja kao temu imaju moliško-hrvatsku zajednicu. Organizator je niza konferencija i autor izložbi koje je priređivao u Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Zmaj Moliški bio je cijenjeni član Društva hrvatskih književnika.

Zmaj Moliški primljen je u Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“ 9. travnja 2016. godine kao član prinosnik. Djelovao je u okviru Sekcije kulturne baštine pri Zmajskoj matici. Zmaj Moliški preminuo je u 60. godini života u svome domu u Mundimitru 21. studenoga 2021. godine. Svi koji su ga poznavali svjedoče da je bio i čestit čovjek, veliki hrvatski i talijanski patriot, brižan otac i plodan kulturni djelatnik. Nama u Družbi ostaje častan spomen na Zmaja Moliškoga i inspiracija da nastavimo naše djelovanje jednakim entuzijazmom i agilnošću koju smo od njega imali prilike naučiti.