Održano predstavljanje knjige „Zastave s krme, jarbola i prove“, Zagreb, 27. rujna 2023.

U Zagrebu u Kuli nad Kamenitim vratima, u sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo je u povodu Svjetskog veksilološkog dana upriličilo predstavljanje knjige Daniele Kušpilić „Zastave s krme, jarbola i prove: Katalog Zbirke zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split“.

Događanje je organizirano u sklopu obilježavanja Svjetskog veksilološkog dana, 1. listopada uspostavljenog 2016. godine, a kojeg je Međunarodna federacija veksiloloških udruga (FIAV) prihvatila na 27. međunarodnom veksilološkom kongresu u Londonu 2017. godine, kao dan na koji se obilježava proučavanje zastava i znanstvena disciplina veksiloloških. 1. listopada 1961. godine objavljen je prvi broj časopisa the Flag Bulletin, što se smatra začetkom organizirane veksilologije. Mnoge veksilološke organizacije diljem svijeta na različite načine i raznolike aktivnosti obilježavaju ovaj datum, za primjer World Vexillology Day – Facebook.

Autoricu kataloga predstavio je Željko Heimer, predsjednik HGZD i Mešetar obredničar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koji je govorio o knjizi. Istakao je da je dugo očekivani katalog bogate Zbirke zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split znalački pripremila mlada kustosica splitskog Muzeja vrlo minuciozno i s velikim marom. Katalog obrađuje gotovo tristo predmeta iz Zbirke, većim dijelom iz 19. i 20. stoljeća, no predstavlja pomorsku veksilologiju i praksu od vremena Dubrovačke Republike, kroz sve promjene režima u država na istočnom Jadranu do danas. Hrvatski pomorski muzej Split objavio je ovu knjigu na 172 stranice početkom tekuće godine. Više o knjizi: Katalog Zbirke zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Autorica knjige održala je lijepo predavanje o splitskoj zbirci zastava, istakavši osobito značajne i zanimljive primjerke iz zbirke te je slušateljstvu pružila osjećaj širine pomorske veksilologiju koju ova druga po veličini zbirka zastava, a najveća zbirka pomorskih rastava u Hrvatskoj ima.

Nakon predavanja uslijedila je i zanimljiva rasprava o prikazu isticanja zastava na moru, a nakon formalnog dijela, u skladu sa zmajskom običajima, nastavljeno je druženje i rasprava u neformalnom obliku u srdačno atmosferi.