Oproštajna misa vlč. Josipa Jakovčića, Zmaja od Novigrada na Dobri, Ozalj, 22. kolovoza 2021.

Vlč. Josip Jakovčić, rođen u obližnjem Novigradu na Dobri, župnik i dekan ozaljsko-lipničkog dekanata, oprostio se 22. kolovoza 2021. na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Vida u Ozlju sa svojim župljanima, zbog odlaska u više nego zasluženu mirovinu. Veliki je broj župljana prisustvovao kako bi se oprostili sa svojim dugogodišnjim župnikom, koji je navršio 51 godinu svog svećeničkog rada od kojih 40 godina obnašao mjesto župnika župe sv. Vida u Ozlju. Župna crkva u Ozlju bila je prepuna vjernika, predstavnika bivše i sadašnje gradske vlasti, kulturnih i povijesnih udruga, a iza misnog slavlja u parku crkve na domjenku, veliki broj njih se nije razilazio dok se nije oprostio i slikao sa svojim omiljenim župnikom.

Po izjavi predstavnice Pastoralnog vijeća, on je uvijek mirno i staloženo vodio župu godinama, pratio ozaljske obitelji od krštenja djece, njihova vjenčanja pa nažalost i do pogreba. Organizirao je mnoga kulturna zbivanja u župi i ugošćavao u crkvi znamenite umjetnike. Njegov je ogroman doprinos u obnovi i očuvanju sakralnih objekata ozaljskoga kraja, prijenosu posmrtnih ostataka Slave Raškaj u Ozalj, izgradnji Križnog puta od Ozlja do Svetica i obnovi Matice hrvatske u Ozlju i dr. Podigao je ispod crkve sv. Vida spomenik Domovini, s upisanim imenima svih poginulih župljana i tri svećenika iz ozaljskog kraja u borbi za Domovinu. Po izjavi predstavnice župskog zbora on je posebno volio i cijenio zborno pjevanje i poticao članstvo na rad i savladavanje najtežih dionica i podigao zbor na zavidni nivo. Grad Ozalj zahvalio mu se slikom crkve sv. Vida, od Zlatka Guština.

Velečasni Jakovčić je član Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajskog stola u Karlovcu, zmajskog imena Zmaj od Novigrada na Dobri, bivši kapelan Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, član Zmajskog areopaga. Svake godine na dan 30. travnja (i prije stvaranja Republike Hrvatske) održavao je misu zadušnicu za naše stradale velikane, bana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u župnoj crkvi sv. Vida u Ozlju i prisustvovao svim kulturnim manifestacijama i zmajskim zbivanjima u našem u Starom gradu Ozlju. Svake godine uoči Blagovijesti, vršio je obred blagoslova Starog grada Ozlja. Često smo svoje blagdansko predbožićno sijelo održavali u njegovom župnom dvoru na prigodnom domjenku. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička i Dubravko Halovanić, Zmaj Švarački II. iz Zmajskog stola Karlovac, u dvorištu njegova župnog dvora pod sjenicom, gdje je proveo 40 godina tražeći kratki odmor od mnogih obaveza, zaželjeli su mu u svoje ime i u ime Zmajskog stola u Karlovcu dobro tjelesno i duševno zdravlje te nastavak kreativnosti i u umirovljeničkim danima, te nastavak aktivnosti u našoj Družbi.