Posjet Brezariću, otkrivanje biste kardinala Franje Kuharića, Zmaja Kaptolskog III. u Pribiću te posjet izložbi umirovljenog biskupa Jurja Jezerinca u Krašiću, 2. listopada 2019.

Prekrasan listopadski dan dozvolio je članovima Zmajskog stola Karlovac da na putu prema Pribiću, mjestu postavljanja biste kardinalu Franji Kuhariću, posjete pri dolasku i obližnje Brezariće. Pribić, Brezarić i Krašić, sva tri mjesta imaju posebnu simboliku i značaj u hrvatskih vjernika i domoljuba. U Brezarićima, rodnom mjestu Blaženog Alojzija Stepinca, Zmaja od Bakačeve Kule, posjetili smo rodnu kuću Blaženog, mjesto i okoliš u kojem je on rastao i posebno ga doživjeli sada, u ovo toplo rano jesensko vrijeme. Inače članovi Zmajskog stola Karlovac već tradicionalno na 10. veljače posjećuje to mjesto i postavljaju lovor vijenac na pročelje rodne kuće, ispod spomen ploče koju je Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” postavila na spomen svome Zmajskom bratu. U rodnoj kući postavljena je etnografsko-memorijalna zbirka iz doba života Blaženog u njoj.

U Pribiću, rodnom mjestu pokojnog kardinala Franje Kuharića, Zmaja Kaptolskog III., povodom 100. godišnjice njegova rođenja i krštenja, sudjelovali smo u proslavi otkrića biste kardinalu, ispred crkve sv. Siksta. Autor biste je naš zmajski pripravnik akademski kipar, Tomislav Kršnjavi.

Našu Družbu predvodio je Veliki meštar, Zmaj od Istre. Osim velikog broja vjernika iz Zagrebačke nadbiskupije, skupu su prisustvovali mnogobrojni crkveni dužnosnici, bogoslovi, svećenici i biskupi predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom. Nakon crkvenog obreda, familija pokojnog kardinala je otkrila bistu, a kardinal Josip Bozanić je blagoslovio bistu i sve nas. Posebno su nam bili dragi susreti sa svećenicima koji su nekad službovali u našim crkvama i župama, a sada su na rasporedu drugdje, kao i susret sa vlč. Ivanom Vučakom, župnikom župe Presvetog Trojstva u Krašiću i s našim kardinalom Josipom Bozanićem.

Pri povratku iz Pribića svratili smo u Krašić na izložbu slika umirovljenog biskupa Jurja Jezerinca, iz Prekrižja kraj Krašića, bivšeg vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Vidjeli smo kako se na drugi način, kroz oko i kist jednog svećenika može slaviti Bog. Sve njegove slike govore kako priroda slavi Boga. Iznenadio nas je osebujan stil autora, stil sa dosta živih, ali usklađenih boja, koje iako živahne stvaraju opuštajući i smirujući ugođaj, kao i popratni citati iz svetih knjiga sa kojima su slike povezane. Izložba je prodajna i donacijska. Sav novac sakupljen prodajom slika biti će doniran za obnovu “Kuće časnih sestara od malog Isusa” u samom Krašiću, koja je u dosta lošem stanju.

Kroz kupnju slika članovi Zmajskog stola Karlovac barem malo su potpomognuli ovu humanitarnu akciju.