Otvorenje “Muzeja Domovinskog rata – Turanj”, Turanj, 5. srpnja 2019.

Na Turnju, predgrađu Karlovca, povijesno značajnom obrambenom lokalitetu tijekom Domovinskog rata, a ključnom za obranu grada i države, otvoren je 5. srpnja 2019. “Muzej Domovinskog rata – Turanj” i to kao poklon gradu na četiri rijeke za njegov 440. rođendan.

Na ovom jednom četvornom kilometru poginulo je čak 70 ljudi braneći Karlovac, bilo je to mjesto na kojemu su se brojali mrtvi, spašavali ranjeni, razmjenjivali zarobljenici. Obranile su ga tri satnije, dvije domaće, Wolfovi i Rebelsi te zagrebačke Žute rukavice. Ovaj dio Karlovca zvali su “Malim Vukovarom” jer nije bilo kuće ni objekta koji nije bio pogođen nekim od projektila. Zgrada u kojoj su boravili, hrvatski vojnici ironično su nazvali “Hotel California”. Danas je jedino ta zgrada kao dio muzeja, ostala u izvornom ratnom obliku, ali je restaurirana i ostakljena te sadrži stalni postav izložbe s 350 ratnih eksponata, ne samo oružja, memorijalni centar za poginule branitelje, suvenirnicu i multimedijalnu dvoranu. Uokolo je postavljeno teško naoružanje i oklopna vozila korištena u obrani.

Nije ovo samo muzej naoružanja već i spomen-područje, kao mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe. Otvorenju su prisustvovali mnogi državni dužnosnici, a sam Muzej je otvorila Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Brigadir Dubravko Halovanić, Zmaj Švarački II., jedan je od najzaslužnijih pojedinaca za realizaciju projekta “Muzej Domovinskog rata – Turanj”. On se u ratu istakao herojstvom kod proboja neprijateljskih tenkova prema gradu, a nakon rata je godinama skupljao sve vrste naoružanja svojih suboraca. On je prvi inicirao izgradnju muzeja na Turnju, radio desetak godina na tom projektu i najzaslužniji za njegovu realizaciju. Sve prikupljeno naoružanje poklonio je muzeju. Neplanirano i za Zmaja Švaračkog II., župan Damir Jelić uručio mu je medalju župana, prvu takvu nagradu ikad dodijeljenu, kao zahvalu njegovom doprinosu. Isto tako zbog svog javnog, pedagoškog, humanitarnog rada, dobio je nagradu grada Karlovca, koja se dodjeljuje zaslužnim građanima grada Karlovca.