Otkrivena spomen ploča i izložba o djelovanju i radu župnika i opata krapinskog Stjepana Vukovinskog, Zmaja Vuka, Krapina, 5. prosinca 2015.

Župa sv. Nikole u Krapini prigodom proslave svoga nebeskog zaštitnika i Dana Grada organizirala je prigodne događaje u spomen na 160. obljetnicu rođenja i 90. obljetnicu smrti zaslužnoga krapinskog župnika Stjepana Vukovinskog, obnovitelja krapinske župne crkve i zauzetog kulturnog djelatnika svoga vremena. U novouređenoj vjeronaučnoj dvorani “Sv. Nikola” otvorena je u subotu 5. prosinca izložba o Stjepanu Vukovinskom, za koju su preslike i eksponate pribavili dr. Ivan Cesarec, Drago Kozina i mons. Nedjeljko Pintarić, u suradnji sa župnikom preč. Tomicom Šestakom, a izložbeni postav organizirala Vesna Kunštek.

Nakon što je župnik Šestak sve pozdravio, a novinar i publicist Drago Kozina na tragu teksta dr. Cesarca predstavio život župnika Vukovinskog, nazočni su Krapinčani razgledali izložbu a nakon toga je u župnoj crkvi otkrivena spomen ploča njemu u čast, u organizaciji Družbe Braća hrvatskog zmaja i uz prigodne riječi meštra obredničara Josipa Degl’Ivellija. Ploča je postavljena na lijevom potpornom stupu podno kora, dok se na desnoj strani nalazi ploča postavljena 27. rujna 1903. godine, u spomen na posvetu crkve, koju “na mjestu prijašnje podigoše vlastitim glavnicama i prinosima područnih kapela BDM Jeruzalemske, sv. Florijana i sv. Triju Kralja te prilozima pobožnih darovatelja” a posveti zagrebački nadbiskup Jurja Posilovića.mTaj vrijedan događaj zaključen je koncertom iz ciklusa Orgulje Heferer nastupom sopranistice Marije Buzdovančić uz orguljsku pratnju Marka Đurakića.

Stjepan Vukovinski, rođen je u Samoboru 1855. gdje je i završio pučku školu. Gimnaziju je pohađao u Nadbiskupskom liceju, a Bogoslovni fakultet završio 1878. u Zagrebu. Nakon zaređivanja bio je duhovni pomoćnik, odnosno kapelan u Križu, zatim u Petrinji, Gornjoj Stubici i Voći, a u travnju 1884. privremeni upravitelj župe u Jesenju, a onda i duže vrijeme od 1885. do 1898. u župi Presvetoga Trojstva Klenovniku. Još kao mlad svećenik objavljivao je domoljubne i duhovne pjesme te članke pastoralne i poučne tematike u Viencu, Obzoru, Smilju, Glasniku sv. Josipa, Katoličkom listu i drugdje. S višnjičkim župnikom Andrijom Jambrušićem pokrenuo je izdavanje godišnjaka “Katolički propovjednik”, kojem je bio i prvi urednik. U vlastitoj nakladi izdao je knjižice “XII. Otačbeničkih slika” i “Božićne slike”, obje posvećene majci Josipi.
Stjepan Vukovinski je za župnika krapinske župe imenovan 1898. i tu ostaje do kraja života 1925. godine. Odmah po dolasku dao je obnoviti stare oštećene fresko-slike na svodu cinkture zavjetne crkve Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a za što je angažirao ovdašnjeg mladog slikara Lovru Sirnika. 1900. godine odlučeno je da se stara barokizirana gotička župna crkva, sagrađena 1225. godine, sruši jer više nije mogla udovoljavati potrebama vjerskog života u Krapini s početka 20. stoljeća.
Nacrt za sadašnju župnu crkvu, u neogotičkom stilu, izradio je poznati hrvatski arhitekt Josip Vancaš, a građena je od 1901. do 1903. Uz zasluge za izgradnju, u primjereno kratkom roku, Vukovinski se, naravno, brinuo i za vjerski život krapinske župe. Uz to zdušno je sudjelovao i u društvenom životu našega trgovišta. 1899. predsjeda osnivanju Podružnice Hrvatskoga planinarskog društva “Strahinščica”, a 1907. jedan je od utemeljitelja Hrvatskog radničkog društva “Gaj”, a te godine predsjeda i Odboru za priređivanje prvoga vinskog sajma Hrvatske i Slavonije u Krapini. Trgovišni je zastupnik i bilježnik krapinskoga kotara te član Družbe Hrvatskog zmaja, Predsjednik je mjesnog školskog odbora i Društva za pomaganje siromašne školske mladeži “Dobrotvor”. Od 1903. začasni je prisjednik Nadbiskupskoga duhovnog stola, a od 1916. prvi je krapinski župnik s titulom opata.

Izvor teksta: IKA (www.ika.hr)