Izložba “Stoljeće nakon Laszowskog”, Gospić, 26. studenoga 2015.

Proučavanje povijesti hrvatskoga naroda, njegovanje i oživljavanje uspomena na slavne i važne događaje iz hrvatske prošlosti te na znamenite i zaslužne Hrvate temeljna su načela Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”. Rukovodeći se njima, a sa željom da se široj javnosti približi hrvatska kulturna baština, je na Družbinu inicijativu, te partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Hrvatskim državnim arhivom, osmišljena izložba “Stoljeće nakon Laszowskog”. Ovom se izložbom, posvećenom Emiliju Laszowskom, prvom Družbinom Velikom meštru, njegovom radu na istraživanju i dokumentiranju baštine te svesrdnom trudu da ju spasi od zaborava, željelo ukazati i na promjene na hrvatskom kulturnom krajoliku koje se su se dogodile tijekom svega jednog stoljeća.

Kako značajan dio fotografskog opusa E. Laszowskog tvore lički stari gradovi i utvrde, marom dr. Ž. Zubovića, Zmaja Velebitskog V. , J. Živkovića, Zmaja Pazariškog II. i Milan Kolić, Zmaj Gospićki IV., je 26. studenoga 2015. bilo organizirano otvorenje ove izložbe u Malom salonu Muzeja Like u Gospiću.

Izložbu smo realizirali u suradnji Hrvatskim državnim arhivom i Muzejom Like Gospić. Prigodnim slovom okupljenima se obratila ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić, predstavivši Maria Brauna ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je govorio o velikom opusu Laszowskog, čiji se angažman očitovao u rasponu od povijesti i povijesti umjetnosti, arhivistike, pečatoslovlja i grboslovlja do fotografije i konzervatorstva.

Autorica izložbe dr. sc. Tajana Pleše dala je prikaz Laszowskog kao osobe osebujnih manira i sklonosti, visoko obrazovanog plemića koji je svojom širokom lepezom aktivnosti blistao u vremenu u kojemu je živio.

Pročelnik stola Milan Kolić, Zmaj Gospićki IV. (župan) zahvalio se autorima izložbe na prezentaciji dijela povijesne baštine kojom je Emilij Laszowski od zaborava otrgnuo stare hrvatske utvrde “Lika i Hrvatska su nažalost, prečesto obojene crvenom bojom razaranja i ratova pa je najveći dio srednjovjekovnih zdanja nepovratno devastiran. Dio tih građevina je saniran, a dio još uvijek uporno odolijeva zubu vremena i upravo nas to podsjeća na našu obvezu prema očuvanju naše slavne povijesti. Trebamo se ugledati na zaljubljenike i štovatelje povijesti kakav je bio Emilij Laszowski koji je svoj život posvetio znanstvenim istraživanjima i zaštiti kulturne baštine”, rekao je između ostaloga pročelnik Kolić i izložbu proglasio otvorenom.

Na izloženim panoima predstavljene su fotografija 19 srednjovjekovnih utvrda, s reprodukcijama fotografija Emilija Laszowskog i fotografijama iz današnjih vremena.

Pro aris et focis, Deo propitio!

Joso Živković, Zmaj Pazariški II.