Otvorena izložba slika pod nazivom „Bura“ akademske slikarice Ane Barbić Katičić, Gospić, 24. rujna 2022.

U organizaciji Zmajskog stola u Gospiću 24. rujna 2022. godine u Muzeju Like Gospić otvorena je izložba slika akademske slikarice Ane Barbić Katičić pod nazivom „Bura“. Slike prikazuju motive Velebita i bure kao neizbježne prirodne prepoznatljivosti Like i Ličko-senjske županije.

Na otvorenju izložbe je uz autoricu Katičić prisustvovao ličko-senjski župan Ernest Petry, Zmaj od Vile Velebita, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnik Zmajskog stola u Gospiću Joso Živković, Zmaj Pazariški II., ravnateljica Muzeja Lika Gospić Tatjana Kolak te mnogobrojni uzvanici i ljubitelji slikarstva i kulturnog stvaralaštva.

Nazočnima se najprije obratio župan Petry. Nakon župana nazočnima se obratila ravnateljica muzeja Tatjana Kolak izrazivši zadovoljstvo što su se organizatori i autorica odlučili postav slika s motivima bure izložiti upravo u Muzeju Like u Gospiću. Autoricu i opus izložbe potom je predstavio Saša Živković. Prigodnim riječima obratio i pročelnik Zmajskog stola u Gospiću Joso Živković, Zmaj Pazarički II., koji je ujedno i otvorio izložbu. Na kraju se svima zaslužnima za realizaciju postava izložbe u Gospiću zahvalila autorica slikarica Ane Barbić Katičić, kojom prigodom je darovala i jednu sliku Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Gospić, koju je od autorice u ime HGSS-a preuzeo pročelnik Josip Brozičević.

Autorica Ana Barbić Katičić rođena je Zagrepčanaka koja je diplomirala pravo, a nakon čega je diplomirala i na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Posljednjih dvadesetak godina kontinuirano izlaže u Hrvatskoj te u Francuskoj, Finskoj, Izraelu, Belgiji. Svjetski poznata postala je svojim dizajnom Fifinog Trofeja za najboljeg nogometaša svijeta. Do sada je imala 30 samostalnih izložbi.