Otvorena izložba „Općina Klis kroz povijest“ u sklopu Kliškog kulturnog ljeta, Tvrđava Klis, 1. srpnja 2023.

Dana 1. srpnja 2023. svečano je otvorena manifestacija Kliško kulturno ljeto 2023. i to u prekrasnom ozračju Tvrđave Klis u prepunom izložbenom prostoru topničke vojarne.

Bilo je nekoliko povoda za proslavu, prije svega 30. obljetnica osnutka općine Klis gdje se još jednom prisjetilo na ono što se ne smije zaboraviti, na svetu pradjedovsku vjeru, na kamena ognjišta koja se životima branila od vremena osmanlijskih osvajača pa do Domovinskog rata. U svemu tome veliku ulogu su imali Kliški uskoci čije ime i danas nosi povijesna postrojna koja je počasni član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

A da se prošlost ne zaboravi, da se stameno stoji kao Tvrđava Klis i ponosno vije kao trobojnica na njenom vrhu, pridonijelo je i otvaranje izložbe „Općina Klis kroz povijest“ autora Ante Meštrovića koji je ujedno i vlasnik zbirke. On je ovu vrijednu zbirku i izložene predmete sačuvao kao spomen na tešku ali i slavnu povijest Hrvata na ovim prostorima. Pokrovitelj izložbe je Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koja je 19. rujna 1938. godine postavila spomen ploču Petru Kružiću, zapovjedniku tvrđave i branitelju od turskih osvajača. Ploča i dan stoji u podnožju Tvrđave Klis na veliku radost i ponos okupljenoj zmajskoj braći.

Ovaj događaj je polučio veliki interes javnosti te su se prigodnim riječima nazočnima obratili: načelnik općine Klis Jakov Vetma, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, državni tajnik Tonči Tony Glavina kao i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, Zmaj splitski IV, koji je istaknuo ulogu Družbe u očuvanju povijesne, kulturne i nacionalne baštine s pogledom na budućnost Klisa grada i „Solinske prodoline“.