Postavljanje lovor vijenaca na 5 spomen ploča, Karlovac, srpanj – studeni 2020.

U gradu Karlovcu Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu postavio je 5 spomen ploča na pročelja znamenitih javnih zgrada. Svaka spomen ploča posvećena je nekoj povijesnoj znamenitoj ličnosti, obljetnici ili događaju. Svaka ta ploča predstavlja povijest-priču za sebe. Uz njihova postavljanja održao se i znanstveni skup, simpozij ili okrugli stol vezan za razlog otkrića tih ploča, a izdate su i knjige i objavljeni separati predavanja u kulturnom tisku. Svake godine Zmajski stol u Karlovcu na obljetnicu podizanja ploča, podsjeti se tih znamenitih ličnosti i događaja postavljanjem lovor vijenaca, tako je bilo i ove 2020. godine.

12. srpnja 2020.
Članovi Zmajskog stola u Karlovcu, postavili su lovor vijenac na spomen ploču podignutu na pročelju franjevačkog samostana u Karlovcu i crkve Presvetog Trojstva. Ploču su 2008. godine postavili Družba “Braća Hrvatkoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu i Braća franjevačkog samostana u Karlovcu, Vuku II. Krstu Frankopanu, Jurju IV. i Herbardu X. Auerspergu, karlovačkim generalima, čijim zauzimanjem došli su franjevci u tvrđavu i grad Karlovac. U tu čast organizirao se i znanstveni simpozij u refrektorijumu franjevačkog samostana.

27. rujna 2020.
Zmajski stol u Karlovcu položio je lovor vijenac na spomen ploču koja je 27. veljače 2016. godine podignuta u čast postojanja 250 godina Gimnazije u Karlovcu. Ploča je podignuta na pročelju franjevačkog samostana u Karlovcu, gdje se tada pred 250 godina otvorilo punorazredno gimnazijsko školovanje zahvaljujući redovnicima pijaristima. Inicijatori podizanja ploče bili su Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu i braća franjevci u Karlovcu. Uz podizanje spomen ploče održao se i znanstveni simpozij o početku školstva u Karlovcu. Vijenac su položili zmajska braća emeritusi, bivši pročelnici Zmaskog stola u Karlovcu, dr. sc. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II., mr. sc. Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca i gvardijan Franjevačkog samostana u Karlovcu i o. fra Krunoslav Albert.

27. listopada 2020.
Prošlo je 379 godina (27. listopada 1641.) od vjenčanja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu Ane Katarine Frankopan i bana Petra Zrinskog. Nakon vjenčanja njihova svadbena svečanost održala se u kuriji Anina, Vuka II. Krste Frankopana, karlovačkog generala, a sadašnjem Gradskom muzeju Karlovac. Svake godine Zmajski stol u Karlovcu podsjeti se tog događaja prigodnim predavanjem i postavljanjem lovor vijenca na spomen ploču u suradnji sa Zajednicom žena HDZ-a Anom Katarinom Zrinski grada Karlovca. Zbog epidemiološke situacije ove godine nije održano predviđeno predavanje, a pročelnica Zmajskog stola u Karlovcu je sa dogradonačelnicom grada Karlovca, predsjednicom žena Katarina Zrinski, položila lovor vijenac na spomen ploču koju je za tu prigodu podigla Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu, još 2004. godine na ulazu u Muzej grada Karlovca.

17. studenoga 2020.
Položen je lovor vijenac na spomen ploču u Karlovcu, postavljenu od Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu, fra Đuri (Đuki) Bencetiću, našem zmajskom bratu, velikom humanisti, osnivaču Pučke kuhinje i Dječjeg obdaništa u Karlovcu. Ploča je 2011. godine podignuta zajedno s ocima franjevcima na pročelu zgrade, gdje se od 1928. do 1945. godine djelovale obje instutucije. Osim podizanja ploče organizirao se i simpozij o životu i djelovanju oca Đuke Bencetića i izdala se knjiga. Lovor vijenac na ploču našeg zmajskog brata postavili su članovi Zmajskog stola u Karlovcu koji su bili i autori knjige o Đ. Bencetiću, dr. sc. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II., mr. sc. Zvonimor Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca, Zmaj Vukovarski III. i sadašnja pročelnica prim. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička.

23. studenoga 2020.
Postavljen je lovor vijenac na spomen ploču postavljenu od Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Karlovcu, na 250. godinu rođenja zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca – 23. studenoga 1572. Ploča je 2002. godine postavljena na pročelju zgrade u Karlovcu, gdje se na tom mjestu nalazila njegova rodna kuća. Zmajski stol u Karlovcu je tada i organizirao okrugli stol o tom našem velikanu. Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac bio je i banski namjesnik, branitelj povijesnih prava Hrvatske, preporoditelj i dobrotvor hrvatskog naroda. Lovor vijenac na ploču našeg zmajskog brata postavili su bivši pročelnici Zmajskog stola u Karlovcu, dr. sc. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II. i mr. sc. Zvonimor Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca i sadašnja proočelnica Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička.

Pročelnica Zmajskog stola u Karlovcu,
Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička