Postavljanje spomen ploče “Ivo Dulčić“, Dubrovnik, 26. svibnja 2018.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Dubrovnik, 26. svibnja 2018. “otkrila” je spomen ploču hrvatskom i dubrovačkom slikaru Ivu Dulčiću, uz stotu obljetnicu rođenja, na pročelju njegove rodne kuće u Ulici Petra Hektorovića u Dubrovniku.

Ivo Dulčić (1916.-1975.) hrvatski je i dubrovački slikar koji se isticao osobitim smislom za bogat kolorit i ljubav prema motivima rodnog grada. Slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti upisuje kao apsolvent prava 1941. godine. Nakon svađe s profesorima 1946. godine napušta studij i vraća se u Dubrovnik.

Godine 1955. uređuje atelijer i u Zagrebu. Jedan je od rijetkih hrvatskih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme, a prvi zapažen rad bila je freska Krista Kralja u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu 1959. godine. Brojna djela u tehnici vitraja ostvario je u Dubrovniku, Zagrebu, Vatikanu, Asizu, Essenu i Sarajevu. Umro je 1975. godine u Zagrebu, a pokopan je u rodnom Dubrovniku.

Zmajski stol Dubrovnik već je postavio spomen ploču Antunu Masli i Đuru Pulitiki, dvojici od trojice dubrovačkih slikara kolorista (Dulčić, Masle, Pulitika), a ovim realiziranim projektom obilježili smo stotu godišnjicu rođenja zasigurno najvećeg od njih – Iva Dulčića.

Spomen ploču izradio je poznati dubrovački kipar g. Ivo Jašić, prijatelj i suradnik Iva Dulčića, koji je uložio svoju ljubav i veliki trud u idejni i izvedbeni projekt dviju spomen ploča Ivu Dulčiću, a prvu od njih dvije postavili smo 2017. u OŠ Lapad, pokraj mozaika koji je Ivo Dulčić poklonio školi.

Gospodin Ivo Jašić, poznati je dubrovački kipar, koji je osim svojim bogatim stvaralaštvom, dao i veliki doprinos u obnovi i očuvanju našeg dubrovačkog kulturnog nasljeđa.

Spomen ploča izrađena je od prvoklasnog bijelog bračkog kamena i stilski je formirana u obliku blage rotonde. Bočno su palmete koje sugeriraju okvir ploče a jajolika sredina je prostor za tekst. Na ploči su ukomponirani razni elementi: dominantno sunce na vrhu ploče, atributi sv. Franje, ptice, ruka života i ruka koja ide prema euharistiji i prema Bogu, riba kao prvi simbol kršćanstva, Isusov monogram (IHTHYS).

Svi motivi koji oblikuju ploču uzeti su iz bogatog sakralnog opusa Iva Dulčića.

Ploča je izrađena od kamena zvanog Veselje unitto i klesana je tehnikom intaglia – urezivanja u obliku anaglifnoga bareljefa, a u podnožju su dvije kamene konzole koje nose ploču sa nekoliko ubačenih rostfrajnih perana za sidrenje ploče.

Design, tekst, lektura i korektura, dimenzije i idejno rješenje osmislila je Družba “Braća Hrvatskoga zmaja” Zmajski stol Dubrovnik sa suradnicima. Ostvarenje programa Zmajskog stola Dubrovnik – postavljanje dviju spomen ploča Ivu Dulčiću, uz 100 godišnjicu rođenja, ne bi bilo moguće bez ulaganja vlastitih sredstava kao i naših sponzora, Grada Dubrovnika i nadasve Zaklade “Caboga Stiftung” sa sjedištem u Lichtenstein-u, koju je utemeljio g. Ivo Felner zajedno s donatorom.

“Dulčić je bio heroj. Imao je hrabrosti još kao student na Akademiji, koju nikad nije završio, 1946. godine kritizirati izložbu sovjetskog socrealizma, zbog čega je čitav život bio progonjen. Nije imao dlake na jeziku. S Dulčićem sam surađivao punih deset godina, asistirajući mu u radu s mozaicima. Imali smo izvanredan odnos. Dok smo se upoznali, bio je poslovan, kasnije smo bili kao đak i profesor, a na kraju kao otac i sin. Jedino smo se igrajući karte znali posvađati.” – rekao je dubrovački kipar Ivo Jašić prilikom otkrivanja ploče, Dulčićev prijatelj i suradnik koji je izradio spomen ploču.

Svoja topla sjećanja na Iva Dulčića iznijela je i Brigita Masle, kći Antuna Masle.

Zmajski stol Dubrovnik ovim je programom zaokružio višegodišnji plan svog djelovanja postavljanjem spomen ploča hrvatskim i dubrovačkim koloristima, Dulčić, Masle, Pulitika.

Pročelnica zmajskog stola Dubrovnik
Varina Jurica Turk, Zmajica od Zagrude