Postavljanje spomen ploče “Ivo Dulčić” – uz stotu obljetnicu rođenja, Dubrovnik, OŠ Lapad, 2. svibnja 2017.

Jedna od najvažnijih zadaća Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” je trajno obilježavanje uspomene na poznate osobe i događaje iz hrvatske povijesti, kulture i umjetnosti.

Planom svog djelovanja Zmajski stol Dubrovnik predvidio je, uz ostale projekte, obilježiti rad i djelovanje hrvatskoga i dubrovačkoga slikara Iva Dulčića postavljanjem spomen ploče na njegovu uspomenu.

Zmajski stol Dubrovnik već je postavio spomen ploču Antunu Masli i Đuru Pulitiki, dvojici od trojice dubrovačkih slikara kolorista (Dulčić, Masle, Pulitika), a ovim projektom obilježavamo stotu godišnjicu rođenja zasigurno najvećeg od njih – Iva Dulčića.

Među svim poznatim Dulčićevim djelima, rijetko se spominje njegov mozaik, kojeg je poklonio Osnovnoj školi Lapad, te je Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol Dubrovnik, u dogovoru i uz suglasnost vodstva škole, postavila spomen ploču ovom velikom slikaru u znak zahvalnosti za ovaj plemeniti čin.

Spomen ploču izradio je poznati dubrovački kipar g. Ivo Jašić, prijatelj i suradnik Iva Dulčića, koji je uložio svoju ljubav i veliki trud u idejni i izvedbeni projekt dviju spomen ploča Ivu Dulčiću, a prvu od njih dvije postavili smo u OŠ Lapad. Gospodin Ivo Jašić, poznati dubrovački kipar, je osim svojim bogatim stvaralaštvom dao i veliki doprinos u obnovi i očuvanju našeg dubrovačkog kulturnog nasljeđa.

Ostvarenje programa Zmajskog stola Dubrovnik – postavljanje dviju spomen ploča Ivu Dulčiću, uz 100 godišnjicu rođenja, ne bi bilo moguće bez ulaganja vlastitih sredstava kao i naših sponzora, Grada Dubrovnika i nadasve Zaklade „Caboga Stiftung“ sa sjedištem u Lichtenstein-u, koju je utemeljio g. Ivo Felner zajedno s donatorom, koji je emotivno vezan za Dubrovnik i ljetnikovac Kaboga, ali koji želi ostati anoniman. Naš stol obratio se Zakladi Caboga s molbom za pomoć u obilježavanju 100. obljetnice rođenja velikog hrvatskoga slikara Iva Dulčića, a Zaklada je odlučila financirati ovaj projekt i na tome im javno zahvaljujemo.

Dubrovnik, 2. svibnja 2017., OŠ Lapad

Pročelnica Zmajskog stola Dubrovnik
Varina Jurica Turk, Zmajica od Zagrude