Predavanje o Jurju Ratkaju Velikotaborskom, Zabok, 11. prosinca 2017.

Poznati jezikoslovac, filolog, slavist, profesor i književni povjesničar Alojz Jembrih, Zmaj Gregurovečki, 11. prosinca 2017. godina u galeriji Gradske knjižnice u Zaboku održao je stručno i zanimljivo predavanje o Jurju Ratkaju Velikotaborskom i njegovu djelu u organizaciji i suradnji Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Krapini i Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

Predavanje, koje je rasvijetlilo povijesnu i kulturološku važnost Jurja Ratkaja Velikotaborskog, održalo se u sklopu Prosinačkih svečanosti grada Zaboka. Prisutne je u ime Gradske knjižnice pozdravila ravnateljica Branka Vrbanec, u ime Ogranka Matice hrvatske prof. Tina Marušić i u ime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” meštar Zmajskih stolova Anđelo Miloš koji je publiku upoznao s djelovanjem DBHZ-a.

Na predavanju su sudjelovali članovi Zmajskog stola u Krapini s predstavnicima Zmajske matice iz Zagreba, srednjoškolci Srednje škole iz Zaboka i gosti koji su se željeli upoznati s djelom velikana hrvatske prošlosti od velikog i nezaobilaznog značenja za razumijevanje razvoja hrvatskoga jezika, povijesti i kulturoloških čimbenika.