Predstavljen znanstveni i publicistički opus akademika Ante Glibote, Dubrovnik, 18. veljače 2016.

Zmajski stol Dubrovnik predstavio je znanstveni i publicistički opus akademika Ante Glibote 18. veljače 2015. u Samostanu sv. Klare – u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Uz Glibotu, koji je samo za ovu prigodu doputovao iz Pariza, na tribini su sudjelovali akademik Luko Paljetak, pročelnik Zmajskog stola Dubrovnik Nikola Obuljen, Zmaj Lapadski II. i magistar Ivan Mustać, Zmaj od Omble.

Neka od Glibotinih brojnih djela i umjetničke “kutije” u kojima se čuvaju mogle su se vidjeti na prigodnoj izložbi u predvorju Samostana.

Na samome početku Zmaj Lapadski II. je istaknuo kako je Glibota autor preko četiristo izložbi i više od dvjesto knjiga i kataloga. Samo neka djela o kojima je bilo spomena su: Arrabal Espace, Otto Piene, Shi Liru i Zhou Yingchao. U svome bogatom životu bio je i suosnivač Hrvatskog gospodarskog lista, pa je jedno vrijeme bio i u zatvoru zbog političkih uvjerenja, a svoj život nastavlja kao politički emigrant u Parizu. U lipnju prošle godine postao je dopredsjednik Europske akademije znanosti. Ovo je priznanje zaslužio za svoj znanstveni opus tijekom svih dosadašnjih godina plodnoga rada u Francuskoj. Europskoj kulturnoj javnosti, njegovom zaslugom, otkriven je suvremeni kineski svijet umjetnosti.

Zmaj od Omble je započeo slavnim Mažuranićevim stihovima, koji u ovoj prilici istinski opisuju i velikoga Glibotu:

Nije visok, tko na visu stoji,
nit je velik, tko se velik rodi,
već je visok, tko u nizu stoji i visinom nadmaša visine,
a velik je, tko se malen rodi, al’ kad pane, golem grob mu treba.

Nakon Mustaća publici se obratio i Luko Paljetak koji je slikovito naglasio kako su Glibotine knjige “spomenici ljudske upornosti”, a ne samo stranice. Pojasnio je i kako Glibota piše “samo o onome u čiji svemir može istinski ući, jer ti veliki prostori zaista i jesu svemir”.

Na samome kraju Ante Glibota opisao je svoj životni put i svoj odnos prema Dubrovniku:

“Dolazio sam ovdje i pisao o ovome gradu, i u ovaj grad sam dovodio svoje prijatelje pa su i oni pisali o Dubrovniku. S Dubrovnikom sam bio i ostao vrlo povezan. Dolaziti u ovaj grad, živjeti s ovim gradom i ovaj grad nositi svuda po svijetu, to je moja povezanost s vama i njime” – rekao je Glibota.

U Dubrovniku, veljača 2016.