Predstavljanje Bratovštine Svih Svetih iz Korčule, Zagreb, 7. ožujka 2018.

U srijedu, 7. ožujka 2018. u sjedištu Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Viteškoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima u Zagrebu održano je predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa i predstavljanje najstarije bratovštine u Korčuli, jedne od najstarijih koja neprekinuto djeluje u Hrvatskoj i Europi osnovane 1301. godine, Bratovštine Svih Svetih.

Pored predavača u predstavljanju su sudjelovali i bratimi bratovštine Svih Svetih i to: g. Mihovil Depolo, gaštald bratovštine (starješina), g. Đuro Čehovski, zamjenik gaštalda te kpt. Ratko Marinović, član Časnog Suda bratovštine. Tijek predavanja bio je popraćen i snimkama pučkog, crkvenog, glagoljaškog pjevanja svih bratovština grada Korčule i prebogate tradicije pasionskih napjeva.

Moderator i organizator predavanja Meštar obredničar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmaj Brački II., ujedno i bratim Bratovštine Svih Svetih, Josip degl’ Ivellio je prigodnim riječima pratio predavanje i glazbene brojeve te upoznao brojne nazočne s povijesnim poveznicama Družbe i otoka Korčule, naročito nabrojavši nekadašnje članove, zmajeve do ukinuća Družbe 1946. godine. Na kraju ovog događaja svima se obratio Veliki meštar Družbe Nevio Šetić, Zmaj od Istre.

Nakon predavanja uslijedio je bratski, bratimski i prijateljski domjenak za sve nazočne koji je priredila gđa. Smiljana Matijaca i njezin u svijetu čuveni i poznati Cukarin, a sa zagrebačkim specijalitetima pridružila se Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa. Večer za pamćenje, Korčula i dio njezinog prebogatog kulturnog, duhovnog i glazbenog nasljeđa u srcu Zagreba.