Održan dan Prosvjetne sekcije, Zagreb, 14. ožujka 2018.

Temeljem odluke Meštarskog zbora, a na prijedlog i zamisao Meštra obredničara, Zmaja Bračkog II., Josipa degl’ Ivellia, ustrojeni su dani sekcija Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, koji se održavaju jedanput godišnje kako bi pojedine sekcije na neformalan način predstavile svoje članove i područja kojima se bave te kako bi se Družba kroz svojevrsne dane otvorenih vrata mogla predstaviti prijateljima i suradnicima. Tako je u srijedu 14. ožujka 2018. održan Dan Prosvjetne sekcije, kojoj je pripala čast, ali i obveza da na kreativan način započne tu novu tradiciju.

Više od pedeset gostiju uživalo je u trosatnom programu na temu hrvatskog identiteta prepunom iznenađenja. Program je započeo prigodnim kvizom na temu Poznajemo li hrvatske velikane?, koji je osmislio i vodio Pročelnik prosvjetne sekcije Božo Skoko, Zmaj od Hercegovine III., a u kojem su sudjelovali svi nazočni, dok su najuspješniji osvojili vrijedna izdanja posvećena hrvatskom identitetu i komunikacijama, dar Edward Bernays visoke škole za komunikacijski menadžment.

Uslijedila je prava glazbena poslastica, svojevrsna šetnja po domovini kroz glazbu i stihove, koju je predvodila Kristina Matković, Zmajica Duše slavonske zamjenica Pročelnika, zajedno s obitelji. Potom je Vilko Žiljak, Zmaj od Kune pripremio uistinu jedinstvenu prezentaciju o iznimnim mogućnostima suvremenih grafičkih tehnologija, zahvaljujući kojima smo mogli vidjeti i oku nevidljivo na umjetničkim djelima, te upoznati zmajskog brata iz sasvim drukčijeg kuta.

Pravo iznenađenje za sve nazočne bio je koncert Mariachi Los Caballeros, koji su u Zmajsku kulu donijeli dašak meksičke kulture, kao svojevrsni podsjetnik na stoljetne hrvatsko-meksičke veze, otkako je još Dubrovčanin Vice Bune bio potkralj Meksika, u službi španjolskog kralja. U tom glazbenom iznenađenju uživali smo zahvaljujući Damiru Ježeku, Zmaju od Požeške gore, koji u slobodno vrijeme nastupa u Mariachijima.

U pratnji sastava Sto na sat gosti su potom uživali u gastronomskim delicijama restorana Mostovi, te slasticama za koje su bili zaduženi Zmajica Duše Slavonske i Hemiš Blažević, Zmaj od Zagrebačke Dubrave. Inače, svoj obol organizaciji ovog nezaboravnog događaja dao je i Damir Jugo, Zmaj od Agrama.

Na kraju nazočnima se obratio i čestitao Prosvjetnoj sekciji Veliki meštar, Nevio Šetić, Zmaj od Istre.