Predstavljanje knjige “UZROCI RATA – Bosna i Hercegovina 1980.-1992.” autora dr. sc. Ivice (Iva) Lučića, 16. siječnja 2014.

Zmajski stol Dubrovnik organizirao je 16. siječnja 2014. predstavljanje knjige dr. sc. Ivice (Iva) Lučića: “UZROCI RATA – Bosna i Hercegovina 1980.-1992.” Nakladnik knjige je Despot Infinitus d.o.o. Zagreb, a sunakladnik Hrvatski institut za povijest Zagreb.

U punoj dvorani (cca. 120 ljudi) pape Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku knjigu su predstavili Varina Jurica Turk profesorica povijesti i voditeljica projekta Muzeja Domovinskog rata, prof. dr. Mladen Ančić, inače profesor povijesti na Sveučilištu u Zadru, a o knjizi je govorio i sam autor. Moderator predstavljanja bio je pročelnik Zmajskoga stola Dubrovnik Nikola Obuljen Zmaj Lapadski II.

Autor knjge Ivica Lučić aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, utemeljio je i vodio Sigurnosno informativnu službu (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i rat je završio s činom general-bojnika. Danas je zaposlen u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu i predaje povijest dvadesetoga stoljeća na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu u Mostaru.

Ova izuzetno zanimljiva knjiga razlikuje se od mnogih knjiga što su obrađivale sličnu problematiku najviše po tome što je autor, zahvaljujući svom položaju, imao mogućnosti dobiti na uvid mnoge dokumente Službe državne bezbjednosti (SDB) i koristeći te dokumente pokazao je koliko je BiH, ali i Jugoslavija sve do samog kraja bila policijska država.

O trećem dijelu knjige Zmaj Lapadski II. je u svom uvodnom slovu rekao i slijedeće. Posebno je zanimljiv treći dio knjige što je naslovljen MIT O “PODJELI BOSNE I HERCEGOVINE” U KARAĐORĐEVU. Autor demantira sve tvrdnje o dogovoru Tuđman – Milošević i opet nizom dokumenata, izjava i komentara suvremenika i sudionika tih povijesnih događaja i to je sigurno posebna vrijednost ove knjige. Citirat ću dio jedne recenzije o tom dijelu “Dok se prethodni dio knjige odnosi na povijest – ono što se dogodilo, ovaj dio odnosi se na nepovijest – ono što se nije dogodilo – pa je i pisan na drukčiji način. Naime nema nikakva dokaza koji bi potvrdio da su Tuđman i Milošević uopće razgovarali o podjeli BiH, a svi kasniji događaji jasno pokazuju da se ni o čemu, pa ni o podjeli BiH nisu dogovorili. Fascinantna je upornost s kojom se zagovornici teze o dogovoru iz Karađorđeva odbijaju suočiti s činjenicama s jedne, i argumentima zdravorazumske logike, s druge strane.

Nakon predstavljanja knjige otvorena je i mogućnost postavljanja pitanja, što je rezultiralo veoma živom diskusijom, pa je sve zajedno potrajalo više od sat i pol, a da nitko od slušatelja nije napustio dvoranu. Nastupili su i glazbenici Slobodan Begić, violina i Tomislav Žerovnik, gitara.

Dubrovnik, 25. siječanj 2014.
Pročelnik Zmajskoga stola Nikola Obuljen, Zmaj Lapadski II.