Javna tribina pod nazivom “HRVATSKO DRUŠTVO JUČER DANAS SUTRA”, 9. prosinca 2013.

Dana 9. prosinca 2013. Zmajski stol Dubrovnik organizirao je javnu tribinu pod nazivom “HRVATSKO DRUŠTVO JUČER DANAS SUTRA”. Predavač na tribini bio je dr. sc. Nino Raspudić, docent na katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je inače aktivan u medijima kao intelektualac, piše kolumne, gostuje na radiju i televiziji i kritički komentira aktualna društvena i politička zbivanja.

Tribina je održana na početku godine mladih, pa smo, želeći privući što više mladih ljudi, surađivali u organizaciji i animaciji sa studentskim kapelanom Don Marinom Lučićem i to se pokazalo kao pun pogodak. Tribina je izazvala neviđeno zanimanje, tako da je dvorana Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare bila pretrpana i ljudi su sjedali na podu između i ispred redova, pa čak i oko stola i govornice. U drugoj dvorani instaliran je ekran preko kojega su oni koji nisu mogli ući u glavnu dvoranu pratili tribinu. Računa se da bilo oko 600 posjetitelja od čega oko 400 mladih, a preko 3500 je pratilo “live stream” prijenos na stranici Dubrovačke biskupije i portala bitno.net.

Moderator trbine bio je pročelnik zmajskoga stola Nikola Obuljen, Zmaj Lapadski II., a nastupila je i iznimno popularna sveučilišna klapa “KAŠE”. Predavač je prokomentirao aktualne događaje poput “lex Perković”, referenduma što ga je inicirala udruga “U ime obitelji”, situaciju u svezi s primjenom ćirilice u Vukovaru i niz drugih aktualnih tema uz aktivno sudjelovanje slušatelja kroz pitanja i komentare.

Možemo zaključiti da Dubrovnik ne pamti sličan događaj i možemo biti ponosni na uspjeh u organizaciji i osobito na odjek koji je tribina izazvala.