Predstavljanje pretiska zbirke pjesama “Kraljica Hrvata” dr. Velimira Deželića st., Prazmaja Klokočkog I. u Zagrebu, 28. svibnja 2014.

U povodu svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, predstavljen je u srijedu 28. svibnja u Viteškoj dvorani Kule na Kamenitim vratima, pretisak zbirke pjesama Kraljica Hrvata, suosnivača Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Prazmaja Klokočkog I., dugogodišnjeg zamjenika Velikoga meštra Emilija Laszowskog, Prazmaja Brloškog i Ozaljskog, zapaženoga hrvatskog kulturnog djelatnika i pjesnika dr. Velimira Deželića Starijeg, a prigodom 150. obljetnice njegovog rođenja.

Deželićeva knjiga marijanske poezije objavljena je prvi put 1936. godine u nakladi Hrvatskoga književnog društva Sv. Jeronima te je u istoj nakladi objavljen i pretisak, kojeg su predstavili predsjednik HKD Sv. Jeronima dr. Stjepan Razum, Zmaj od Konščice, urednik izdanja dr. Alojz Jembrih, Zmaj Gregurovečki te autorica pogovora dr. Hrvojka Mihanović Salopek.

Okupljenima se obratio i izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić, koji je prenio čestitku kardinala Bozanića te podsjetio na riječi iz njegove nove knjige “Ivan Pavao II. Papa hrvatske nade”, u kojima kardinal navodi riječi pape Ivana Pavla II., izrečene 30. travnja 1979. godine u bazilici Sv. Petra u Rimu tijekom nacionalnog hodočašća u Branimirovoj godini, a koje su izvrsna su poveznica s višestoljetnim vrjednotama hrvatskoga naroda i naslova Deželićeve knjige. Podsjetivši na riječi Ivana Pavla II. da se u Europi prepoznaje “Marijanska geografija”, mons. Pintarić je kazao da se u Deželićevoj zbirci pjesama prepoznaje “hrvatska marijanska geografija”, koja je trajni poticaj na pobožnost i hodočašća Majci Božjoj, kako to Deželić pjeva u pjesmi Majka Božja od Kamenitih vrata: Na ognjištu našem hrvatski da plamen. I spram tebe ljubav ne utrne. Amen.
Zahvalivši u ime kardinala Bozanića svima koji su sudjelovali u pripremanju ponovnoga tiska “tog svjedočanstva prošlih vremena”, mons. Pintarić je zaželio da i današnje generacije ostave tako lijepi trag osobne vjere i pobožnosti prema Majci Božjoj budućim generacijama – “nama na blagoslov i spasenje, a Blaženoj Djevici Mariji na hvalu i slavu”.

Na završetku predstavljanja nazočnima se obratio i Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” dr. Nevio Šetić, Zmaj od Istre istaknuvši ljepotu okupljanja na takvim kulturnim događajima koji oplemenjuju međuljudske odnose. Predstavljanje je moderirao Meštar obredničar mo. Josip degl’ Ivellio, koji je ujedno i ravnao Komornim ansamblom Mješovitog pjevačkog zbora “Emil Cosseto”. Uz klavirsku pratnju Javora Valjka izvedena je K suncu prosi Rudolfa Matza Zmaja Ognjenoga te dvije Deželićeve uglazbljene pjesme: Himna katolika Hrvata Ivana pl. Zajca Zmaja Podtrsatskog i Kraljice svete krunice fr. Jordana Viculina, dominikanca, Zmaja Biranjskog. Pjesmu Majci Božjoj od Kamenitih vrata nadahnuto je interpretirala glumica Nada Abrus, Zmajica Marjanska.

Posebno je istaknuto da je Deželić autor teksta pjesme Kraljice svete krunice, za koju se misli da je pučka popijevka, jer je rado pjevana na svim razinama okupljanja vjernika. Zanimljivo je spomenuti da je Deželićeva pjesma Majci Božjoj na Trškom Vrhu poznata marijanska pjesma koja se pjeva pod naslovom Ljiljane bijeli.

Zbirka od 23 pjesme podijeljena je u dva dijela, na način da je u prvom dijelu 18 pjesama posvećenih poznatim marijanskim prošteništa od Marije Bistrice do Olova u Bosni; a u drugom Deželić posvećuje svoje pjesme Majci Božjoj Lurdskoj i Majci Božjoj općenito.