Predstavljena knjiga Željka Heimera: „Zastave Rijeke – Monografija dva stoljeća borbe grada za pravo na svoju zastavu“, Zagreb, 16. studenoga 2022.

U sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu ovog tjedna je predstavljena knjiga pukovnika dr. sc. Željka Heimera ZASTAVE RIJEKE – MONOGRAFIJA DVA STOLJEĆA BORBE GRADA ZA PRAVO NA SVOJU ZASTAVU.

U ime nakladnika, udruge Slobodna Država Rijeka prisutnima se obratio Danko Švorinić koji je istaknuo kako je udruga osnovana još 2004. godine sa zadaćom ispunjavanja povijesnih pukotina i praznina specifične riječke povijesti u kojoj postoje povijesni događaji, ličnosti i simboli koji nisu postali sastavnim dijelom nacionalnih historiografija nijedne države u čijem se sastavu Rijeka nalazila tokom svoje povijesti.

prof.dr.sc Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i recenzent knjige, istaknuo je izrazitu temeljitost i znanstveni pristup Heimerove knjige pohvalivši autorovu neutralnost u iznošenju povijesnih činjenica pri čemu nije ulazio u političke rasprave i dimenzije problema. Istaknuo je činjenicu kako se autor u knjizi ne bavi samo povijesnom riječkom zastavom nego i drugim zastavama korištenim u gradu pa je jedno cijelo poglavlje posvećeno zastavama hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu.

Izv. prof dr. sc Tomislav Galović, predstojnik katedre za pomoćne povijesne znanosti i metodologiju historije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, također recenzent knjige, istaknuo je kompleksnost riječke povijesti i vrijednost Heimerove monografije. Prema Galovićevom mišljenju, riječka povijesna zastava treba postati sastavnim dijelom hrvatskog povijesnog identiteta kao što je i sastavni dio identiteta drugih naroda koji živjeli u gradu Rijeci. U tom smislu upravo bi Heimerova knjiga o o riječkoj povijesnoj zastavi mogla pomoći nadležnim državnim tijelima da donesu odluku kojom bi riječka trobojnica postala službena gradska zastava.

Izvor teksta: rijekadanas.com