Pripravnik Zmajskog stola u Karlovcu g. Mladen Kuka, održao tri predavanja u Kuli nad Kamenitim vratima, veljača – svibanj 2019.

Pripravnik Zmajskog stola u Karlovcu g. Mladen Kuka, održao je tijekom ove godine tri predavanja u Kuli nad Kamenitim vratima.

U veljači 2019., održao je predavanje pod nazivom: “Mirko Seljan na dvoru kralja Menelika”.
1899. godine braća Mirko i Stjepan Seljan krenuli su u svoje pustolovine oko svijeta. Prvi im je cilj bio Crni kontinent, Afrika. Pješice su pregazili put između Karlovca i Trsta, da bi zatim brodom stigli do Aleksandrije u Egiptu. Neko vrijeme su lutali Egiptom, a onda ih je privukla Abesinija, današnja Etiopija. U rujnu 1899. etiopski kralj Menelik II. imenovao je Mirka guvernerom nekoliko pokrajina na jugu zemlje, a Stjepana njegovim zamjenikom. Ti ekvatorijalni krajevi bili su Europljanima divlji i gotovo potpuno nepoznati. Kao jedini bijelci okruženi mnoštvom neprijateljski raspoloženih crnaca, braća su provela geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja područja Rudolfova i Stefanijina jezera, gdje su osnovala Seljanville. Za zasluge u Etiopiji, kralj Menelik podario im je plemićke titule, visoka odlikovanja i niz vrijednih darova. Vratili su se u domovinu, vjerojatno iz političkih razloga.

U ožujku 2019. održao je predavanje pod nazivom: “Kartografski rad Mirka Seljana”.
Kartografska i etnografska djela Mirka Seljana danas se smatraju iznimno vrijednima. Nažalost, još uvijek nisu dovoljno valorizirana – većina ih je sačuvana samo u obliku rukopisa, a mnoga nisu prevedena na hrvatski jezik.

U svibnju 2019. održano je predavanje pod nazivom: “Prvi Očenaš u Jami Jazovka”.
Kao poznati karlovački ekspedicionist, alpinist i speleolog g. Mladin Kuka pred 30 godina, 22. siječnja 1989. godine istražujući žumberački kraj po nekim navodima o stradanju ljudi, civila na kraju II. svjetskog rata, pronašao je i prvi se spustio u Jamu Jazovka. Šokiran nalazom nije se odmah usudio reći o svom pronalasku, ali se kasnije ipak za nju saznalo, osobito u novoj državi Hrvatskoj. U jami su pronađene lubanje oko 450 žrtava, ubijenih na svirepi način, a mnogi od njih vjerojatno su bačeni i živi. Svake godine tradicionalno se hodočasti na Jamu Jazovka, da se pomolimo za pokojnike, da se oda počast tragično stradalima, mučki ubijenima domobranima, civilima, ranjenicima iz zagrebačkih bolnica, časnim sestrama. Ne ponovilo se.

Zmajski pripravnik g. Mladen Kuka, inicirao i organizirao sastanak sa gradonačelnikom grada Karlovca, g. Damirom Mandićem, za izgradnju spomenika Mirku Seljanu, Zmaju Abesinskom kojem je prisustvovao i Veliki meštar prof. dr. sc. Nevio Šetić.