Svečani obred zazmajenja nove zmajske braće, Kula nad Kamenitim vratima, Zagreb, 1. lipnja 2019.

Jedan od najsvečanijih i zasigurno najradosnijih trenutaka za sve članove Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” je svečanost primanja novih članova – svečani obred zazmajenja. U subotu, 1. lipnja 2019. s tradicionalnim početkom u 12.00 sati održana je drevna svečanost – obred zazmajenja. Naša časna Družba bogatija je za novih 13 članova za zmajsku Maticu u Zagrebu te za Zmajske stolove u Križevcima, Karlovcu, Osijeku, Bjelovaru i Sisku.

Kod svakog se zazmajenja s ponosom sjećamo svih onih časnih zmajeva i zmajica prije nas baš kako je o Družbi napisao i naš legendarni Meštar protonotar, Viktor Mohr, a to je ono što nas čini tako posebnima među svim ostalim udrugama i društvima, da smo “poput nekog svjetovnog Reda”. Zmajska Družba nije tek skup ljudi, sakupljenih u neko “društvo” s oblasno potvrđenim i odobrenim društvenim pravilima, već je to BRATSTVO ili svojevoljni savez ljudi, koji su čvrsto odlučili biti dobrom braćom, odanom međusobno i prema bratstvu, odanom svojoj hrvatskoj domovini i svom hrvatskom narodu… cit. Zmaj Svetoandrijski, Viktor Mohr, Meštar protonotar, 1935.g.

Neka je svima novim članovima – zmajevima – na diku i ponos, uz nebesku zaštitu sv. Jurja mučenika našeg zaštitnika te Majke Božje od Kamenitih vrata. Pro aris et focis, Deo propitio!

Meštar obredničar, Zmaj Brački II.