Promocija knjige Mladena Iblera “Ivan VI. Frankopan – U službi nordijskoga kralja”, 19. studenog 2014.

U srijedu, 19. studenog 2014. godine, u 20.00 sati u prostorijama Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu uspješno je promovirana još jedna vrijedna knjiga. Ideja Mladena Iblera da napiše knjigu Ivan VI. Frankopan – U službi nordijskoga kralja, u izdanju Izdavačke kuće Meridijani nadahnuta je, kako piše u predgovoru, povijesnom poveznicom između Švedske i Hrvatske.

Naime, švedski kralj Gustav VI. Adolf je prigodom državnog posjeta Hrvatskoj, 16. travnja 2013. godine u Zagrebu izjavio kako je švedski kralj Erik Pomeranski, koji je također vladao Danskom i Norveškom, posjetio početkom 15. stoljeća Hrvatsku na putu prema Svetoj zemlji, pri čemu je izabrao hrvatskog kneza Ivana Frankopana kao svog vođu puta u Jeruzalem. Zahvaljujući tome, kralj ga je imenovao gospodarom dvorca Stegeborga u južnoj Švedskoj. Zanimalo ga je koji su to motivi naveli ili natjerali Frankopana da napusti svoj zavičaj i preseli se u Dansku. Knjiga je podijeljena na 23 poglavlja, a ovom je knjigom Mladen Ibler dao doprinos poznavanju povijesti Frankopana, navodeći neke novosti te je također dokazao kako veze između Hrvatske i Švedske nisu nešto novo. One ne potječu iz druge polovice 20. stoljeća kad su brojni Hrvati otišli u Švedsku u potragu za boljim životom, već potječu iz ranijih vremena.

​Na predstavljanju ove vrijedne knjige pred punom dvoranom Kule nad Kamenitim vratima, govorili su akademik Franjo Šanjek (recenzent), akademik Tomislav Raukar, Dragutin Feletar, član suradnik HAZU (urednik knjige), te Mladen Ibler kao autor. U ulozi moderatorice promociju je koordinirala Petra Somek koja je ujedno i predstavnik nakladnika Izdavačke kuće Meridijani.