XVI. zajedničko sijelo Zmajskih stolova sjeverozapadne Hrvatske u Varaždinu, 22. studenog 2014.

Nakon što je sukladno zmajskoj tradiciji u Varaždinskim toplicama položen vijenac na Spomenik o proglašenju hrvatskog jezika službenim sakupila su se zmajska braća u Varaždinu na 2. katu iznad muzeja u palači Herczer.

Nakon intoniranja državne himne pozdravni govor je održao domaćin, pročelnik zmajskog stola u Varaždinu Branko Spevec, Zmaj Garestinski, a nakon toga je dao riječ izaslaniku Velikog Meštra koji zbog drugih obaveza ovoga puta nije mogao nazočiti.

Izaslanik Josip degl’Ivellio, Zmaj Brački II., Meštar obredničar prenio je pozdrave Velikog meštra te čestitao domaćinima, zmajevima iz stola u Varaždinu što već 16. puta organiziraju ovakav znanstveni skup i tom prilikom svake godine izdaju i zbornik radova iz pera članova Družbe. Zaželio je skupu uspješan rad te informirao prisutne o skorom događanju u Zagrebu: U petak, 28. studenoga u prostoru Hrvatskog državnog arhiva Družba u zajednici sa Hrvatskim restauratorskim zavodom organizira znanstveno-stručni skup i izložbu Stoljeće nakon Laszowskog.

To je eto s vremenom postalo tradicionalno okupljanje zmajeva iz 4 županije: Međimurske (3), Koprivničko-križevačke (2), Krapinsko-zagorske (2) i Varaždinske (4) te naravno i iz Zmajske matice u Zagrebu (6), ukupno 17 prisutnih. Tome treba pribrojiti još 10 gostiju pretežno iz redova Muzeja hrvatskog vatrogastva i DVD Varaždin jer je jedna od tema bila posvećena upravo njima.

Najprije je Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački predstavio upravo izdani dvobroj 14/15 zbornika Hrvatske obljetnice u kojemu su na 133 stranice svoje radove predstavili zmajska braća: Dragutin Feletar, Miroslav Klemm, Marijan Machala, Ottone Novosel, Valentin Puževski i Ivan Zvonar te pripravnik Zmajskog stola u Varaždinu Vladimir Huzjan.

Nakon toga su slijedila zanimljiva predavanja:

  • Ivan Zvonar, Zmaj Čičanjski, ZS Varaždin: Pavlinska pjesmarica iz 1644. prema ostalim kajkavskim pjesmaricama 17. i 18. stoljeća (u povodu 370. obljetnice njezina nastanka).
  • Valentin Puževski, Zmaj od Kalnika, ZS Križevci: Križevački velikani iz učiteljskih redova.
  • Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački, ZS Varaždin: 20. obljetnica Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.
  • Vladimir Huzjan, zmajski pripravnik: Hitlerovci u Varaždinu 1934. godine.

Zaslugom našeg zmajskog brata Dragutina Drka, Zmaja od Vindije dobročinitelj, tvrtka “Vindija” iz Varaždina pripremila je domjenak koji je poslužio za vrlo vrijedne razgovore i kontakte prisutne zmajske braće iz četiri Zmajska stola i Matice u Zagrebu.

Zagreb, 25. studenoga 2014.
Hrvoje Šubić, Zmaj Purgerski