Proslava državnog spomendana pogibije Zrinskih i Frankopana u Ozlju i Zagrebu, 30. travnja 2015.

Državni spomendan pogibije bana Petra kneza Zrinskog i Frana Krste kneza Frankopana za Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” je obvezni spomendan propisan Pravilma, Ordo draconicus, članak 62. stavak 6.

I ove godine Družba je taj dan obilježila u svom gradu Ozlju kao i sudjelovanjem u veličanstvenoj sv. Misi u zagrebačkoj katedrali.

Prijepodne Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Grad Ozalj zajednički su organizirali svečanost u Ozlju koja je započela sv. Misom koju je predslavio ozaljski župnik i dekan, Meštar kapelan Družbe Josip Jakovčić, Zmaj od Novigrada na Dobri. Nakon toga tradicionalno su položeni vijenci na ulazu u Stari grad. U ime Družbe vijenac je položio izaslanik Velikoga meštra, Meštar obredničar Zmaj Brački II., Josip degl’ Ivellio. U velikoj dvorani dvorca uslijedila je svečana sjednica gradskog vijeća. Na istoj se nazočnima obratio Meštar obredničar posebno ih pozdravivši i zaželjevši im dobrodošlicu u ime vlasnika Staroga grada, tj. u ime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”.

Poslijepodne, u 18:00 sati bila je svečana sv. Misa u zagerbačkoj katedrali na kojoj se okupio veći broj zmajske braće i sestara. Prije same sv. Mise razne delegacije, pa tako i Družbina, ušli su u katedralu u svečanoj procesiji s nazočnim svećenicima i predslaviteljem liturgijskog slavlja msgr. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom. Svaka delegacija je nosila svoj vijenac koji je i položen iza glavnog oltara. Delegaciju Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” predvodio je izaslanik Velikoga Meštra, Meštar obredničar, Zmaj Brački II., uz Kancelara Kapitula Zlatnog Zmaja, Zmaja Dubravskog i Meštra Zmajskih stolova Zmaja Sigetskog III. Ispred delegacije je barjak Družbe nosio Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata.

Nakon sv. Mise praizvedena je skladba, počasnog člana Družbe Ljube Kuntarića, Zmaja od sv. Roka Voloskog u čast Zrinskim i Frankopanima.

Meštar obredničar, Zmaj Brački II.
Glavni urednik Mrežnih stranica Družbe