Jubilarno hodočašće Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u vječni grad Rim, 30. svibnja. – 4. lipnja 2015.

U noći s petka na subotu 30. svibnja u 0:30 s Glavnog kolodvora krenuo je veliki, luksuzni autobus sa 63 putnika na prvo i jubilarno hodočašće povodom 110. godišnjice osnutka i 25. godišnjice obnove Družbe. Hodočašće je bilo predvođeno Velikim meštrom Zmajem od Istre, Neviom Šetićem uz članove Meštarskoga zbora; Meštra protonotara Zmajicu od Kruševa, Dragicu Krpan, Meštra zmajskih stolova Zmaja Sigetskog III., Marijana Liszta i Meštra obredničara Zmaja Bračkog II., Josipa degl’ Ivellia koji je ujedno bio idejni nositelj te glavni organizator, voditelj i vodič tijekom cijelog putovanja.

Oko 8:00 sati stali smo na prvoj pauzi, “kavi s kulisama renesanse” u prekrasnom gradiću Ferari. Tamo smo uz tumačenje Zmaja Bračkog II. prvo ušli u katedralu sv. Jurja i zamolili našeg zaštitnika za dobar i uspješan put i hodočašće.

U 16:00 sati bili smo u Asizu gdje smo slavili prvu sv. Misu u posebnom dijelu samostana koji nije otvoren za turiste tzv. “cappella romanica”. Tu privilegiju nam je osigurao naš brat Zmaj Svetoduški, Tomislav Glavnik čiji fratri su čuvari upravo Asiškog samostana. Sv. Misu je predslavio Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke, Lovro Cindori. Puni dojmova već od prvog dana uputili smo se prema Rimu gdje smo došli oko 20:00 sati, smjestili se u Hrvatski hodočasnički hotel blaženog Ivana Merza “Domus Croata” te se okrijepili odličnom večerom.

Nedjelja je bio prvi naš dan u Rimu. Otišli smo prvo na brdo Aventin, gdje smo vidjeli više znamenitosti kao i prvi puta vidjeli Rim kao na dlanu s jednog od 3 velika vidikovca tj. iz dvorišta uz samostan sv. Sabine. Nakon toga požurili smo prema trgu sv. Petra gdje smo u 12:00 sati bili na Angelusu sa sv. Ocem papom Franjom. Nakon toga kratka pauza za ručak, a onda kupola, bazilika sv. Petra, grobnice papa i pješačka tura do Anđeoske tvrđave (Hadrijanov mauzolej) pa sve do Ara pacis Augustae tj. do Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima. Tamo je u 18:00 sati bila sv. Misa na kojoj smo posebno predstavljeni i pozdravljeni, a koju je predslavio biskup porečko pulski Ivan Kutleša uz koncelebraciju 20 svećenika. Misa je bila za Domovinu, a uz studenta orgulja u Rimu odmah je Zmaj Brački II. oformio mali zbor “ad hoc” te je misa bila svečana, pjevana u kombinaciji gregorijanskog korala i pučkih pjesama. Bila je to prilika i za kraće razgovore s Rektorom zavoda msgr. Bogdanom, vicerektorom kao i hrvatskim veleposlanikom pri sv. Stolici Filipom Vučakom.

U ponedjeljak smo prvo otišli u katakombe sv. Kalista na impresivan susret s tim svjedocima početaka kršćanstva, a nakon toga nastavili razgled Rima uz našega Meštra obredničara koji nas je kako je rekao Pročelnik zmajskog stola u Križevcima, Zmaj Bokeljski, vodio iz crkve u crkvu, pa nismo znali ni da li smo uopće ikada i iz koje izašli. Naš program je bio intenzivan od ranog jutra do večera tako da smo imali svaki dan 12 satno “radno vrijeme”.

U utorak je pored svih naših planova bio još i Dan državnosti u Republici Italiji pa smo doživjeli i veličanstvenu vojnu paradu u centru Rima i pomalo naučili kako se svečano slavi takav veliki državni praznik. Naša delegacija u sastavu Veliki meštar, Meštar protonotar i Meštar obredničar na kratko je napustila grupu jer smo u 16:00 sati imali službene razgovore u Veleposlanstvu pri sv. Stolici. Tom prigodom uručili smo veleposlaniku zlatnu medalju Družbe kao uspomenu na naš pohod i posjet veleposlanstvu. Tada smo i izviješćeni kako smo dobili 5 posebenih mjesta svega nekoliklo metara od sv. Oca za naše izaslanstvo na sutrašnjoj općoj audijenciji na trgu sv. Petra. Ostatak dana prošao je po trgovima i ulicama Rima gledajući sve te dragocjenosti i ljepote nanizane u povijesti staroj skoro tri tisućljeća.

U srijedu smo svi svečano obučeni krenuli na opću adudijenciju koja je započela u 9:30 kada se papa počeo voziti “papamobilom” kroz veliko mnoštvo hodočasnika okupljenih na trgu sv. Petra. Po nekim procjenama bilo je više desetaka tisuća hodočasnika. Naša velika grupa je u tom mnoštvu bila kao kap u moru, ali svejedno svi zmajevi i zmajice s lentama i visoko podignuti barjak Družbe koji je nosio Branko Tupek, Zmaj od sv. Šimuna u Markuševcu, učinili su i našu malu grupu velikom i značajnom. U delegaciju na svega nekoliko metara od sv. Oca išli su 4 člana Meštarskoga zbora i član Kapitula Lovro Cindori. Nakon audijencije sv. Otac se sa svakim od nas osobno rukovao, a Veliki meštar mu je uručio veliku spomen medalju Družbe dok mu je Meštar obredničar dao knjižicu o Družbi te mu na talijanskom rekao:

“Sveti Oče, mi molimo za skoro proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca, Zmaja od Bakačeve Kule, koji je bio član naše Družbe koju ovom prilikom ovdje zastupamo i predstavljamo. Srdačno Vas pozdravljamo”.

Puni dojmova nakon audijencije i susreta sa sv. Ocem čitava naša grupa pozvana je u Veleposlanstvo na službeni prijem kod veleposlanika te mu se na svekolikoj ljubaznosti još jednom od srca zahvaljujemo. Tako je završio i naš posljednji dan u Vječnom gradu, a do povratka u naš hotel kao i svaki dan do tada Meštar obredničar je za kraj čitao odabrane dijelove iz Matoševog putopisa o Vječnom gradu što je ostavilo poseban dojam na sve hodočasnike, članice i članove Družbe, ali i sve druge naše prijatelje i obitelji koji su bili dio ove velike “rimske obitelji”. Na večeri Veliki meštar je potaknuo i malu raspravu o dojmovima i zapažanjima koja se pretvorila u bratsko druženje puno lijepih misli, pozitivnih želja i nadanja koja su izrečena, a zalog su naše bratske budućnosti i vjere u ljepotu, snagu i posebnost Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”.

Povratak smo započeli sv. Misom u 6:00 ujutro u kućnoj kapelici jer je bio veliki blagdan Tijelovo koju je predslavio Lovro Cindori uz koncelebraciju fra Tomislava Glavnika. Nakon toga smo krenuli prema gradiću Orvieto u koji smo se dovezli od parkirališta uspinjačom te se zadržali sat i pol u tom prekrasnom i pitoresknom gradu vina i keramike. Opet puni dojmova i nešto teži od vina “Est, est, est” sjeli smo u naš bus i sigurno se dovezli do Zagreba oko 23:00 sata. Skoro dvije tisuće kilometara puta nismo niti osjetili jer smo bili u sjajnom busu i u rukama odličnih vozača tvrte Darko bus d.o.o pa i njima želimo reći hvala na odličnoj i sigurnoj vožnji.

Čitavim putem imali smo predivno sunčano vrijeme, a kada smo posustali duhovno nas je uvijek prigodnom kratkom molitvom ili blagoslovom krijepio Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke. Vjerujemo kako smo bili dobri predstavnici naše časne i drage Družbe, a također vjerujemo kako smo svi bili jedni drugima radost i odmor, a nikako teret. U tom duhu i vjeri rastali smo se na Glavnom kolodvoru u raznim smjerovima; prema Splitu, Križevcima, Sisku i po Zagrebu. Svima velika hvala na bratskoj ljubavi, strpljivosti uz vjeru kako nam je Rim pružio svima ljubav ROMA – AMOR, kao i mir RIM – MIR.

Meštar obredničar, Zmaj Brački II.