Veliki meštar sudjelovao na otvorenju izložbe „ZLATO ZLATU“, Zagreb, 17. prosinca 2021.

Dana 17. prosinca 2021. godine Veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, sudjelovao je u ime Družbe na otvorenju izložbe pod nazivom „ZLATO ZLATU“, o rezultatima istraživanja Gomile u Jalžabetu, grobnoga humka, jednog od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi. Predstavljanje rezultata istraživanja organizirano je u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, a ovom premijernom predstavljanju arheološkog lokaliteta nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Andrej Plenković, ministrica kulture i medija gđa Nina Obuljen Koržinek, predstojnik Ureda predsjednika Vlade gosp. Zvonimir Frka-Petešić, kao i brojni drugi visoki uzvanici.

Članica Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše, Zmajica od Moslavačke gore, predstavila je rezultate istraživanja Gomile – nalaze pronađene u monumentalnoj vladarskoj grobnoj komori – više desetaka predmeta izrađenih od zlata, iznimnog majstorskog umijeća izrade. U toj i ostalim grobnicama pronađeni su nalazi raznih materijala: od delikatnog, majstorski obrađenog te finim detaljima ukrašenog zlatnog, jantarnog i koštanog nakita, do dekorativnih metalnih dijelova konjske opreme, oklopa, oružja i posuđa te koštanih i brončanih životinjskih minijatura. Važnost nalazišta potaknula je oblikovanje njegove prezentacije te održivog korištenja s ciljem prezentiranja jednoga od najznačajnijih krajolika starijega željeznog doba srednje Europe, o čemu je govorio i župan Varaždinske županije gosp. Anđelko Stričak.

Interdisciplinarna istraživanja jalžabetske Gomile vodi Institut za arheologiju na čelu s arheologom dr. sc. Sašom Kovačevićem u suradnji s brojnim domaćim i inozemnim institucijama, dok su konzervatorsko-restauratorski radovi na nalazima povjereni Hrvatskom restauratorskom zavodu.