XVIII. zajedničko sijelo Zmajskih stolova sjeverozapadne Hrvatske, Varaždin, 26. studenoga 2016.

U subotu 26. studenoga održano je u Varaždinu XVIII. zajedničko sijelo zmajskih stolova Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije kojeg po običaju u to doba godine organizira Zmajski stol Varaždin. Lijepa svečanost i bratsko druženje Zmajeva započelo je u Varaždinskim Toplicama polaganjem spomen vijenca na Spomenik proglašenju hrvatskog jezika službenim. Nazočna zmajska braća opetovano su iskazala štovanje tom velikom činu koji je hrabro u hrvatskom Saboru 1847. godine potakao naš domorodac, Varaždinac Ivan Kukuljević Sakcinski.

Potom su se u varaždinskoj palači Herczer okupili zmajevi na zajedničko sijelo s programom predstavljanja dvobroja Hrvatskih obljetnica 16/17 i istoimenog znanstvenog skupa s pet predavanja članova Družbe. Na početku je pročelnik Stola Varaždin Vladimir Huzjan, Zmaj od sv. Vida brdovečkog kratkim govorom pozdravio nazočnu braću i goste među kojima je bio i biskup Varaždinske biskupije msg. Josip Mrzljak. Potom je izaslanik Velikog meštra Nevia Šetića, Zmaja od Istre u ime Meštarskog zbora skup pozdravio Vladimir Bermanec, Zmaj od Bistre.

Dvobroj Hrvatskih obljetnica 16/17 predstavio je Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački, ističući vrijednost objavljenih članaka i značaj već postojeće biblioteke koju je bibliografski obradio i objavio u jednoj od prošlih Obljetnica Marijan Machala, Zmaj Oriovački III. Posebnu je zahvalu iskazao Zlatku Meštriću, Zmaju Grebengradskom III. čijim je darom knjiga tiskana. Istoimeni znanstveni skup okupio je pet predavača koji su izlagali o kajkavskoj književnosti, hrvatskom školstvu, arhitekturi Varaždina i političkim temama hrvatske prošlosti. To su bili: Ivan Zvonar, Zmaj Čičanjski, Valentin Puževski, Zmaj od Kalnika, Vladimir Huzjan, Zmaj od sv. Vida brdovečkog, Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački i Mario Jareb, Zmaj Jurjevgradski od Tribunja.

Skup je završio bratskim domjenkom u dobrom raspoloženju i vedrom razgovoru uz jelo i slastice kojima je Zmajeve počastio Dragutin Drk, Zmaj od Vindije. Domaćinima je bilo posebno drago što su sijelu nazočili već mnogo godina vjerni Zmajevi Cindori, Gnjidić, Machala, Ramušćak, Stahuljak i Valentaković, te draga Zmajica Vlasta Bermanec, Zmajica od Veternice.

Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački