Zmajski stol u Karlovcu kao suorganizator predstavljanja knjige “Prelet za Hrvatsku”, Karlovac, 24. lipnja 2020.

24. lipnja 2020. godine u Knjižnici za mlade u Karlovcu, održali smo predstavljanje knjige supružnika Danijela i Snježane Borović koji su nas upoznali sa svojom knjigom koja opisuje prelet samog autora, pilota Danijela Borojevića sa baznog aerodroma JNA “Željava” na slobodni teritorij Republike Hrvatske, 4. veljače 1992. godine. Ispred nakladničke kuće “Alfa”, obratila nam se gđa. Helena Magdić i ukratko opisala aktivnosti nakladnika na ovako zanimljivim pričama. O pripremi preleta i komplikacijama koje su imali, upoznao nas je pilot Danijel Borović, te samom letu i spletu nespretnih okolnosti koje je imao pri preletu do Pulskog vojnog aerodroma na sam dan preleta. Imali smo čast upoznati se sa stvaranjem Prve eskadrile borbenih aviona HRZ-a RH.

Gđa. Snježana je posebno dojmljivo opisala svoj put izvlačenja sa malodobnim sinom Vanjom, iz Bihaća preko Jajca, Posušja, sve do Splita, a kasnije i do Zagreba. Ovo vrlo zanimljivo iskustvo podijelili smo sa našim vjernim slušateljima, a posebno je izrazila svoje emocije gđa. Martina Hajdin Furdek, dožupanica, koja se posebno zahvalila gđi. Snježani na hrabrosti, odlučnosti i izdržljivosti koju je morala donijeti na ovakvu odluku.

Bilo je dosta zanimljivih pitanja naših posjetitelja na koje su odgovarali i g. Danijel i gđa. Snježana. Zaključili smo kako bi ovakvih predavanja trebalo puno više pogotovo za naše mlađe slušatelje koji puno toga ne znaju o Domovinskom ratu,  kako bi se upoznali sa velikim teškoćama i problemima u obrani i stvaranja naše države.”

Za Zmajski stol u Karlovcu,
Dubravko Halovanić, Zmaj Švarački II.