Podsjećanje na hodočašće članova Družbe u Rim, povodom 110. obljetnice osnutka i 25. obljetnice od obnove Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zagreb, 23. lipnja 2020.

23. lipnja 2020. navršila se 30.-ta obljetnica osnutka Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, ali zbog epidemiološke situacije s korona virusom, obljetnica nije mogla biti svečano obilježena. Nadamo se da će nam smirivanje epidemiološke situacije to naknadno omogućiti.

Zato se podsjetimo, kako smo u nekim drugim vremenima lijepo obilježili 25.-tu obljetnicu obnove i 110.-tu obljetnicu osnutka Dtužbe hodočašćem članova u Rim.

Pred pet godina Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” organizirala je putovanje, posjetu članova Družbe Rimu. Uz dobrog vodiča, Meštra protonotara, Zmaja Bračkog II., proveli smo nezaboravan tjedan u Vječnom gradu Rimu, kako ga je nazvao Papa Ivan Pavao II. Uz dobru organizaciju odsjeli smo u Domu hrvatskih hodočasnika “Blaženi Ivan Merz”, koga je blagoslovio sam Papa Ivan Pavao II. On je osnovan 1987. godine na Gospu Karmelsku, a svjedok je vjernosti Hrvata Rimokatoličkoj crkvi i trajno povezuje hrvatske katolike s Rimom kao središtem kršćanstva. Brončani reljef blaženog Ivana Merza, djelo akademskog kipara Ante Starčevića, resi zid Doma.

U Rimu smo razgledali prije svega Baziliku sv. Petra i ostale sve znamenitosti Rima. Podsjetili smo se početka kršćanstva, muke i stradanja kršćanskih svetaca, obišli sve vrijedne znamenitosti Rima ali i tragove, ostavštinu znamenitih papa, svećenika, umjetnika kipara, slikara, pisaca, profesora, astronoma i fizičara, odnosno znamenitih povijesnih ličnosti porijeklom iz naše Domovine, koji su svoj veliki obol dali Rimu. Nekoliko slika će nas podsjetiti na tu lijepo proslavljenu Družbinu obljetnicu.

Prisustvovali smo na Trgu sv. Petra i Pavla nedjeljnom Angelusu sv. oca Pape Franje, a naša Družba je s ostalim hodočasnicima, prisustvovala općoj audijenciji kod Pape, gdje je bilo lijepo vidjeti kako se među mnoštvom viori naša zmajska zastava. Veliki meštar, Meštar protonotar, Meštar obredničar i mons. Lovro Cindorij bili su u svečanoj loži do sv. Oca za vrijeme sv. mise i rukovali se s Papom. Nakon audijencije kod pape bili smo gosti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Vatikanu. To je bio još jedan dom u Rimu, gdje smo se osjećali kao u svome vlastitom domu. U njemu se spontano zapjevalo, a naše emocije najbolje su se iskazale u zapisima naših impresija u knjizi utisaka našeg Veleposlanstva.

Prisustvovali smo svečanoj misi za Domovinu u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu 25. lipnja, povodom tadašnjeg Dana državnosti RH, koju je organizirala hrvatska rimska zajednica.

Slijedeći dani brzo su nam protekli u razgledavanju ostalih rimskih sakralnih objekata te drugih povijesno kulturnih spomenika. Bili smo veseli što smo često nailazili na tragove naših Hrvata koji su svaki na svoj način utkali svoj doprinos u rimsku kulturu i povijest (Ruđer Bošković – način rješavanja zaštite kupole bazilike sv. Petra, Juraj Dalmatinac i Ivan Dukovčić, Ivan Meštrović sa svojim skulpturama i reljefima, Papa Sixto V., papa hrvatskog porijekla, osnivač Hrvatske crkve sv. Jeronima, najveći graditelj Rima, koji je izgradio najljepše kulturne i sakralne objekte, biskup J. J. Štrosmajer s donacijom slavonske hrastovine za svod Bazilike sv. Pavla izvan zidina, grob Julije Klovića – Michelangela u malome, u crkvi sv. Petra u okovima, u crkvi Santa Maria d’Aracoeli – od Nebeskog Žrtvenika, pokopana je Katarina Kotromanić Kosača, posljednja bosanska kraljica nakon bijega iz Bosne pred Turcima u Rim, u crkvi sv. Ignacija sahranjen je hrvatski isusovac Bartol Kačić, koji je na hrvatski preveo Bibliju i Rimski obrednik. Na još puno, puno tragova ljudi hrvatskih korijena naišli smo u Rimu.

Iako smo mali narod, kroz povijest smo ostavili značajna djela i značajne ljude i nikada nije naodmet podsjetiti se na njih i njihova djela.

Vratili smo se duhovno ispunjeni i mnogim spoznajama obogaćeni, nakon obilaska svih ovih mjesta gdje su Hrvati kroz povijest ostavili svoje tragove, svoja djela, svoje zapise, gdje su bili štovani, gdje su djelovali, živjeli, a mnogi i umrli. Otišli su puni duha i nade iz svoje Domovine Hrvatske za učenjem i znanjem, a vratili su nam se kroz svoja vječna djela koja su postala dio njih i njihove Domovine. Šećući Rimom, proživjeli smo stoljeća i tisućljeće u par dana, osjetili smo dubinu vjere i dah povijesti na svakom koraku, a pri povratku u Domovinu, osjećaj ponosa, da je i nas u toj povijesti i vjeri bilo. Ali i danas nas ima, naša se djela i naši tragovi dalje nastavljaju i množe, sve se kroz vječnost nastavlja. Pa doviđenja Vječni grade Rime, nadamo se ponovnom viđenju, kako smo si zaželjeli, bacajući Petrov novčić ispred kipa sv. Ivana Krstitelja u Lateranskoj bazilici.

Cijeli tekst pod nazivom: Hodočašće u Rim Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Tragovima doprinosa Hrvata u rimskoj sakralnoj povijesti i kulturi objavljen je u časopisu Svjetlo 3-4, 2015. Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu.

Za Zmajski stol u Karlovcu,
Pročelnica, Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička