Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” na proslavi 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića u Pitomači i Grabrovnici, 18. ožujka 2018.

U nedjelju 18.3.2018. u župnoj crkvi sv. Vida u Pitomači služena je sv. Misa uoči proslave 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića. Čak dva autobusa iz Zagreba s oko tridesetak zmajeva, zmajskih pripravnika i njihovih članova obitelji, rodbine i prijatelja došlo je za ovu prigodu u Pitomaču i Grabrovnicu. Pored članova iz Matice bili su prisutni i članovi zmajskih stolova iz Križevaca, Bjelovara i Virovitice koji su i jedni od organizatora ovoga značajnog događaja.

Zmajevi su bili predvođeni Velikim meštrom, Zmajem od Istre te članovima Meštarskoga zbora, Meštrom protonotarom, Zmajicom od Kruševa, Meštrom Zmajskih stolova, Zmajem Prečkim od Školjića i Meštrom obredničarem, Zmajem Bračkim II. Na misi je litrurgijsko slavlje glazbeno moderirao Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Meštra obredničara, Zmaja Bračkog II. U prepunoj crkvi izvedena su liturgijska djela od gregorijanskog korala (Missa Orbis factor) do skladbi Albe Vidakovića, Krste Odaka, Mihe Demovića i Josipa degl’ Ivellia. Psalmisti Jakov Vidulić i Zvonimir Miličević, a na orguljama Vedran Mihal. Nakon sv. Mise priređen je zajednički ručak.

U 15.00 sati u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici pred uvaženim gostima i državnim dužnosnicima (Predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Nevio Šetić, Zmaj od Istre, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, podpredsjednik MH Stipe Botica) te prepunom dvoranom izveden je prigodan kulturno umjetnički program uz solisticu Kristinu Domović te nastup Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Nakon svečane akademije uslijedilo je bogato gastronomsko druženje.

Posebna zahvalnost ide Pročelniku Zmajskog stola u Virovitici kao jednom od glavnih organizatora, Zmaju Pitomačkom II. i Vesni Bedeković, zmajskoj pripravnici kao i Meštru obredničaru, Zmaju Bračkom II.

Bio je to još jedan veliki događaj za Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” upravo kako je naša Družba prvi puta obilježila i proslavila Petra Preradovića pred točno 90 godina.