Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ sudjelovala je svečanom obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini, Udbina, 9. rujna 2023.

Dan hrvatskih mučenika je hrvatski spomendan. Tog dana Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Pod pojmom mučenik obuhvaćeni su svi oni koji su stradali boreći se „Za krst časni i slobodu zlatnu“.

Središnje euharistijsko slavlje održano je u 10.30 sati predvodio ga je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u suslavlju brojnih hrvatskih biskupa, nadbiskupa i apostolskih namjesnika. Prije početka misnog slavlja, nadahnuti govor uputio je dosadašnji gospićko-senjski biskup i novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić koji je postao 110. po redu nasljednik svetog Dujma MUČENIKA na katedri splitskih biskupa.

Ovom prigodom, u ime Velikog meštra prof. dr. sci. Mislava Grgića, pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II. predvodio je delegaciju Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koju su činili: Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu, Milan Bogović, udruga „Cetin – 1527. Cetingrad“ (član prinosnik – pravna osoba), Zmajski stol u Karlovcu, Marijan Kalapurić, Zmaj Doborski od svete Brigite, Zmajski stol u Karlovcu i Marija Šiško Kuliš, Zmajica od sv. Mihovila, članica Zmajskog stola u Splitu.

Na poseban način Družba se prisjetila svoje subraće – mučenika: Blaženog kardinala Alojzija Stepinca i fra Bernadina Sokola.

Prenijeli: Dalmatinski portalPortal grada Kaštela i Karlovački
Priredili: Zmajski stol u Karlovcu i Zmajski stol u Splitu