Obilježena 100. obljetnica „Fratrovca“ u Miholjancu, Miholjanec, 8. rujna 2023.

Točno na stotu obljetnicu uređenja i otvorenja popularnog izletišta „Fratrov zdenec“ u Miholjancu održana je prigodna proslava 8. i 9. rujna 2023. godine. Organizatori obilježavanja bili su Općina Virje i Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“, dok su suorganizatori bili Mjesni odbor u Miholjancu, Župa sv. Mihovila te Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol u Križevcima.

Obilježavanje 100. obljetnice „Fratrovca“ započelo je u petak 8. rujna prigodnim skupom koji je bio posvećen temama iz povijesti Miholjanca. Rezultate svojih istraživanja o povijesti ovoga podravskog sela predstavili su povjesničari Hrvoje Petrić, Zmaj Koprivničko-podravski i Nikola Cik, Zmaj Đurđevački od svetog Jurja kao i arheolog Robert Čimin, zmajski pripravnik te Ranko Pavleš, samostalni istraživač srednjovjekovne povijesti Podravine.

U ime jednog od suorganizatora skupa Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja“ prigodnim govorom prisutnima se obratio Meštar zmajskih stolova Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina. Izrazio je podršku skupu i proslavi kakve su karakteristične za Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“ te je obećao i daljnju potporu ovakvim i sličnim događanjima.

Skupu su prisustvovali članovi Zmajskog stola u Križevcima: Zvonimir Ištvan, Zmaj Molvarski od Gornje Šume; Mirko Lukić, Zmaj Prodavički; Ivan Andrašić, Zmaj Dravski od Molva te Vlado Rep, zmajski pripravnik.

Podsjetimo: poznato izletište „Fratrov zdenec“ ili skraćeno „Fratrovec“ nalazi se u Miholjancu, a ime duguje spomeniku postavljenom u čast neznanom redovniku – fratru koji je svečano otkriven 9. rujna 1923. godine. Naime, ondje se nalazi prirodni izvor vode koji je ograđen betonskim bazenom u koji voda ulazi kroz skulpturu ribe nad kojom je kip fratra, a nedaleko je jezerce s vodom. Spomenik je izgradio samouki majstor Grga Kurtak, a nakon 1923. godine „Fratrovec“ je zaživio kao pravo izletište. O tome svjedoče mnoga okupljanja tijekom proteklih stotinu godina, a sada je pred nama ponovno zadatak uređenja ovoga izletišta kako bi ovamo dolazilo što više posjetitelja.

Priredili: Nikola Cik i Zvonimir Ištvan