Tradicionalno hodočašće Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Mariju Bistricu, 26. listopada 2014.

Sukladno nalogu Velikog Meštra i ove sam godine bio zadužen za organizaciju Družbinog hodočašća u Mariju Bistricu. Vrijeme je ove godine bilo prohladno ali suho, no sudjelovanje je bilo znatno slabije nego lani. Podosta prijavljenih je otkazalo dok neki nisu došli, a nisu se ni odjavili!

Kako nije bio prisutan nitko iz Meštarskog zbora zmajsku ulaznu procesiju su predvodili Ernest Gnjidić, kancelar Kapitula Zlatnog zmaja, Zdravko Valentaković, Areopagit, Hrvoje Šubić kao organizator te tri pročelnika zmajskih stolova: Vidislav Kiš Šaulovečki (Zmajski stol Krapina), Zoran Homen (Zmajski stol Križevci) i Rajko Stlinović (Zmajski stol Virovitica). Za njima su slijedili ostali članovi: počasni, redoviti i prinosnici, zmajski pripravnici te naše supruge i prijatelji Družbe.

Svečano misno slavlje predvodio je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a od zmajske braće na oltaru su se našli i msgr. Lovro Cindori te naš zmajski pripravnik vlč. Tomislav Glavnik, gvardijan franjevaca konventualaca u Zagrebu, koji su koncelebrirali, nadalje Ivan Nađ, naš stjegonoša i Hrvoje Šubić, koji je pročitao prvo čitanje. Nakon završene svete mise pozvani smo svi da se sa naše počasne tribine popnemo na oltar kako bismo primili biskupov blagoslov i napravili zajedničke fotografije. Potom je slijedio uobičajeni posjet kipu sv. Ivana Krstitelja sa zajedničkom molitvom koju je predvodio naš msgr. Lovro i fotografiranjem.

Tradiciju smo očuvali i odlaskom na zajednički ručak kod našeg dragog domaćina, gospodina Vlade Vedrine, vlasnika restorana Dobro nam došel prijatel gdje se po popularnoj cijeni od 90,00 kn za kompletan ručak i neograničeno piće okrijepilo 33 zmaja i gosta, a ostali su nažalost morali otići odmah nakon mise. Izvanredno raspoloženi naš Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke vodio je suvereno naše veselo društvo u molitvi i pjesmi. I ovom prilikom vođeni su mnogi ugodni i korisni razgovori između zmajeva iz Matice i zmajskih stolova kao što se to i priliči za braću koja se eto sreću svega 3-4 puta u godini.

Kako bi slijedeće godine ovo hodočašće bilo još bolje organizirano i posjećeno potrebno je precizno i pravovremeno informirati i animirati članove Družbe da svojim sudjelovanjem pridonesu očuvanju ovog krasnog tradicionalnog događanja.

Zagreb, 27. listopada 2014.
Hrvoje Šubić, Zmaj Purgerski