Osnutak i povijest Zmajskog stola Šibenik

Najprije riječ dvije o djelovanju Zmajeva u Šibeniku, gdje je između dva svjetska rata djelovao kao Zmaj don Krsto Stošić. Družba je podigla spomen ploču na kući u kojoj je živio i radio don Krsto kod crkve sv. Ivana. Veliki događaj za šibenske Zmajeve zbio se 13. listopada 1998. kad je na poticaj Željka Krnčevića, a uz svesrdnu pomoć Ante Šare osnovan Zmajski stol u Šibeniku.

Članovi šibenskog Stola nakon pripravničkog staža i potrebne procedure zazmajeni su u Kuli na Kamenitim vratima 2. prosinca 1997.: Milivoj Blažević – Zmaj od šibenskih otoka (član do 2014.), Željko Krnčević – Zmaj Bribirski II., Drago Marguš – Zmaj od Sv. Jakova, Milivoj Zenić – Zmaj od Sv. Lovre, don Stipe Perkov – Zmaj Dragarski. Nakon njih u redove Družbe pristupio je Damir Lučev – Zmaj od Sv. Nikole, a 2014. godine zmajevi postaju: Marina Jurković – Zmajica Prominska II., Ivica Poljičak – Zmaj od šibenskih tvrđava, Sanja Slavica – Zmajica od Sv. Elizabete i Dragan Zlatović – Zmaj vanka Grada. Kao pripravnik u Družbi je djelovao i Zvonimir Modrušan, kojeg je iznenadna smrt istrgla iz naših redova, a koji bi zasigurno u radu Družbe mnogo dao. U Zmajskom stolu kao počasni član je i Ivo Livaković – Zmaj od šibenske Gorice, a moramo se svakako prisjetiti i dragog nam zmajskog brata Vinka Nikolića, Zmaja od Krešimirova grada koji je itekako djelom i savjetom pomogao u našem radu.

Posebnost Zmajskog stola u Šibeniku je u tome što se na neki način gotovo svi članovi u svakodnevnom radu bave dijelom i zmajskim načelima. Tako je recimo, nemjerljiv njihov doprinos proslavi 700. obljetnice šibenske biskupije. Od ostalih aktivnosti spomenimo dugogodišnji rad na časopisu Vjera u kamenu, postavljanje spomenika svećenicima don Ivi Jurčevu i don Anti Juričevu koje su ubili četnici na otoku Dvainka, uređenje gotičkog kamenog spomenika sv. Mihovila na Kneževoj palači, na dostojan način je u srpnju 2014. obilježena 140. godišnjica rođenja don Krste Stošića, organizacija predavanja i izložbi, itd. U rujnu bi trebala biti postavljena kamena ploča na kojoj će biti označeni spomenici kulture u Šibeniku a koji su stradali u Domovinskom ratu.

Planova je puno, a nadamo se da će pomlađeni Zmajski stol u Šibeniku i dalje dostojno poštivati pravila i načela Družbe doprinoseći na taj način ugledu drage nam Domovine Hrvatske.