Proslava 110. godišnjice osnutka i 25. godišnjice obnove Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zagreb, 21. studenoga 2015.

Draga zmajska braćo i sestre!

Veličanstvena proslava 110. godišnjice osnutka i 25. godišnjice obnove Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” započeta otvorenjem i blagoslovom obnovljenje Kule nad Kamenitim vratima te završena Svečanim sijelom Glavnoga zbora i Svečane akademije u Hrvatskom glazbenom zavodu je iza nas.

Vjerujem kako se svi radujemo tolikom iskazu bratske ljubavi prema našoj Družbi. Koristim priliku još jednom svima čestitati ovu veliku obljetnicu!

Meštar obredničar, Glavni urednik mrežnih stranica

GOVOR VELIKOG MEŠTRA NEVIA ŠETIĆA, ZMAJA OD ISTRE NA SVEčANOSTI U POVODU OTVORENJA I BLAGOSLOVA OBNOVLJENE KULE NAD KAMENITIM VRATIMA U ZAGREBU, 21. STUDENOGA 2015. U 17.00 SATI

Gospođe i gospodo, dragi gosti, poštovana i časna braćo članovi Kapitula zlatnoga zmaja, časna braćo zmajskog areopaga, uvaženi počasni članovi, časni Meštarski zbore, zmajska braćo i sestre!
Na svečanosti u povodu otvorenja i blagoslova obnovljene Kule nad Kamenitim vratima pozdravljam Vas našim zmajskim pozdravom

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!

Izražavam posebno zadovoljstvo što su danas s nama visoki gosti koje najtoplije pozdravljam, posebno:

 • Gradonačelnika grada Zagreba i našega brata gospodina Milana Bandića, Zmaja od Kamenitih vratiju IV.
 • Rektora Sveučilišta u Zagrebu i našega brata prof. dr. sc. Damira Borasa, Zmaja od Svetog Križa u Zagrebu

Dragi gosti, časna zmajska braćo i sestre! Danas je velika svečanost za Družbu Braća hrvatskoga Zmaja jer upravo na Dan kada obilježavamo 110. obljetnicu osnutka i 25. obljetnicu obnove djelovanja Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” imamo iznimnu prigodu svečano otvoriti i blagosloviti obnovljenu Kulu nad Kamenitim vratima. Kako vidimo ostvarena je temeljita obnova našeg sjedišta što se provodila tijekom ove godine. Ovaj preljepi i za Hrvate znakoviti spomenik graditeljske baštine i svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba zasjao je u punom sjaju u srcu naše metropole

Danas su s nama uz gradonačelnika i našega brata Milana Bandića, Zmaja od Kamenitih vratiju IV. i drugi zaslužni u Gradu Zagrebu za obnovu Kule, tako prof. Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, gospodin Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, gospođa Gordana Butković iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo koje najsrdačnije pozdravljam i zahvljujem na svemu učinjenom. Isto tako pozdravljam i zahvaljujem na učinjemom, profesionalnom i stručnom držanju predstavnicima izvođača radova tvrtkama:”TA GRAD”i”TERRACOTTA” kao i predstavniku tvrtke koja je vršila stručni nadzor “STUDIO G2”.

U ovoj svečanoj prigodi, želim posebno zahvaliti mojoj zamjenici protonotarici Dragici Krpan, Zmajici od Kruševa koja se iznimno istaknula, poticala i vrlo marljivo sudjelovala u obnovi te svima vama koji ste sudjelovali na bilo koji način i doprinijeli obnovi, svakako posebno zahvaljujem na doprinosu i meštru obredničaru Josipu degl’ Ivelliu, Zmaju Bračkom II. te zmajeniku domaćina Kule Branku Tupeku, Zmaju od Sv. Šimuna u Markuševcu koji su uvijek odgovorno i predano bili na usluzi i znali učiniti potrebito.

Gospođe i gospodo, dragi gosti, časna i draga zmajska braćo i sestre,smisao i sadržaj rada Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” naši su osnivači vidjeli u njegovanju i promicanju etičkih i kulturnih vrednota hrvatskoga naroda, oživljavanju uspomena na slavne događaje iz hrvatske povijesti i znamenite Hrvate, te čuvanju i obnavljanju hrvatske kulturne i prirodne baštine, što je do danas ostala osnova našega djelovanja. Od samoga osnutka Družba se zauzimala za kršćanska načela u znanosti i umjetnosti, javnom i privatnom životu. O smislu i sadržaju djelovanja najbolje govori izabrano geslo Družbe: Pro aris et focis, Deo propiti! / Za žrtvenike i ognjišta s Božjom milošću. I geslom su naši osnivači jasno utvrdili Družbin rad za vjeru i domovinu.

Od 110. godina postojanja čak 44. godine rad Družbe je bio zabranjen, a imovina konfiscirana. Dakle, od 1946. do 1990. u vrijeme jednoumlja Družba nije javno djelovala, ali njen duh među pojedincima i narodu je bio živ pa ne čudi što je na samom početku devedesetih, onako kako su se počela obnavljati demokratska načela i osamostaljivati Hrvatska, tako su i započeli procesi reosnivanja i obnove rada Družbe. Zahvaljujući odlučnim ljudima predvođeni prvim velikim meštrom nakon obnove Antunom Bauerom, Prazmajem Vučedolskim III. opet su oživjele stare družbine vrijednosti i znakovita nazočnost u hrvatskom društvu.

Danas kada se osvrćem na razdoblje od obnove djelovanja Družbe onda s ponosom ističem kako je Družba u tom razdoblju učinila mnogo na jačanju hrvatske kulturne, povjesne i prirodne baštine te opstojnosti hrvatskog naroda i države. Tijekom tih 25. godina podignuli smo i usavršili našu infrastrukturu i organizacijski potencijal, te ono što držim posebno važnim, osnovali smo i afirmirali u radusvih 19 zmjskih stolova. Naša aktivnost od obnove snažno je nazočna ne samo u Zagrebu već i u svim dijelovnje naše domovine, a započelo je organizacijsko osmišljavanje ustroja i djelovanja Družbe i u inozemstvu. Prije svega u onim zemljama i krajevima gdje Hrvati već tradicionalno žive, kao što je Gradišće u Austriji, Molise u Italiji, Vojvodina u Srbiji itd. Samo da vas podsjetim, od obnove našeg rada 1990. do danas u Družbu su primljena 503 zmaja i zmajice, a istodbno u tom je razdoblju umro 101 zmaj i zmajica. Danas brojimo u svim vrstama članstva ukupno 352 zmaja i zmajica.

U svečanom ozračju naših visokih godišnjica i pod ushitom zadovoljstva za obnovljenu Kulu danas kada zbrojimo doprinos svih zmajeva i zmajica koji su djelovali i djeluju od osnutka do danas te sve naše akrivnosti i ostvarenja onda je jasno koliki je naš doprinos hrvatskoj suvremenoj stvarnosti. Doista naša ostvarenja tijekom tih 110. godina nisu mala. Rado bi ih sve spomenuo, no trebalo bi mi puno vremena, zato u ovojn prigodi podsjetiti ću vas samo na ono što je izraslo i već tradicionalno uvrštavamo iz godine u godinu u naš godišnji zmajski kalendar, a što vrlo suptilno pokazuje našu unutrašnju sazdanost, svrhu, smisao i sadržaj djelovanja – vrijednosti za koje se zauzimamo.

Tijekom svake godine zmajski kalendar nalaže: svake prve subote u siječnju blagosloviti Stari Grad Ozalj; 10. veljače obilježiti blagdan blaženog Alojzije Stepinca, Zmaja od Bakačeve Kule i prvog blaženika Družbe; 19. veljače obilježiti godišnjicu smrti Milana Šufflaja; 28. veljače, godišnjicu smrti Ante Starčevića; 11. ožujka obilježiti dan smrti sluge Božjeg Franje Kuharića, Zmaja Kaptolskog III.; u nedjelju prije 30. travnja državnog spomendana Zrinskih i Frankopana Družba organizira hodočašće u Bečki Novigrad u Republiku Austriju isto tako Družba se na sam dan 30. travnja uključuje u svehrvatsku proslavu toga spomendana u zagrebačkoj prvostolnici i ima vlastiti program u Ozlju; u drugu nedjelju u svibnju Družba sudjeluje u obilježavanju Majčinog dana u Velikoj Erpenji; u svibnju Družba sudjeluje u obilježavanju Blajburške tragedije; u lipnju sudjeluje u komemoriranju žrtava u Macelju; posljednje nedjelje u kolovozu Družba se uključuje u hodočašće Crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini; posljednje nedjelje u listopadu, hodočašće je Družbe u Mariju Bistricu; 2. studenog Dušni je dan, a Družba organizira godišnju žalobnu akademiju za sve preminule članove; 28. studenoga Družba obilježava godišnjicu smrti Emilija Laszowskog Seliga, prazmaja Brloškog i Ozaljskog i prvog Velikog meštra; 10. prosinca obilježavamo godišnjicu smrti prvog predsjednika suvremene hrvatske države Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, Zmaja od Hrvatske; tijekom četvrtog tijedna adventa održavano tradicionalni zmajski koncert”U susret Božiu”; u tom tijednu organiziramo i predbožićni domjenak i kićenje bora u Kuli nad Kamenitim vratima. Ovome valja pridodati još tri važna sijela Glavnoga zbora: 23. travnja godišnje radno sijelo u prigodi sv. Jurja Mučenika i zaštitnika Družbe; 23. lipnja u prigodi obilježavanja dana obnove Družbe te 16. studenog u prigodi obilježavanja dana osnutka Družbe. Svakako ovim aktivnostima valja još pridodati i sve ono drugo što radi Zmajska matica i ono što rade svih 19. zmajskih stolova.

Bez obzira na sve, draga i časna zmajska braćo i sestre, pozivam Vas da jednako tako kao i do sada nastavimo svoje djelovanje i svoju misju u hrvatskome društvu. Neka nam obnovljena Kula nad Kamenitim vratima bude dodatan motiv u toj našoj misiji. Još jednom hvala svima koji su to omogučili. Ovome dodajem još i sljedeće: prostor slobode i demoklracije i građansko društvo uvijek nosi nove izazove koji traže puno pažnje, novih pristupa, novog razumjevanja, nove svijesti i puno rada. I mi zmajevi smo pozvani doprinijeti tomu!

I na kraju, draga i časna zmajska braćo i sestre čestitam vam 110. obljetnicu osnutka i 25. godišnjicu obnove rada naše Družbe, uz zahvalu svakom zmaju i zmajici na svemu onome što ste činili i što činite za Družbu. Neka nas čuva zaštitnik Družbe Sv. Juraj Mučenik i Majka Božja od Kamenitih vrata.

Pro aris et focis, Deo Propitio!

Veliki meštar
Nevio Šetić, Zmaj od Istre

GOVOR VELIKOG MEŠTRA NEVIA ŠETIĆA, ZMAJA OD ISTRE NA SVEčANOM SIJELU i SVEČANOJ AKADEMIJI GLAVNOGA ZBORA PRIGODOM OBILJEŽAVANJA 110. OBLJETNICE OSUTKA I 25. GODIŠNJICE OBNOVE RADA DRUŽBE U HVATSKOM GLAZBENOM ZVOD U ZAGREBU, 21. STUDENOGA 2015. U 20.00 SATI

Gospođe i gospodo, dragi gosti, časna i draga zmajska braćo i sestre! U prigodi obilježavanja 110. obljetnice osnutka i 25. obljetnice obnove Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” pozdravljam Vas našim zmajskim pozdravom:

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!

Danas smo se okupili na svečanom sjelu Glavnoga zbora i Svečanoj akademiji kako bi pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović obilježili 110. obljetnicu osnutka i 25. obljetnicu obnove djelovanja Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”. Izražavam posebno zadovoljstvo što su danas s nama visoki gosti koje najtoplije pozdravljam, posebno:

 • izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i našeg brata, gospodina Vladimira Šeksa, Zmaja Dravskog
 • izaslanika zagrebačkog nadbiskupa uzoritog kardinala Josipa Bozanića, monsinjora Nedjeljka Pintarića
 • rektora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika rektorskog zbora RH i našega brata prof. dr. sc. Damira Borasa, Zmaja od Svetog Križa u Zagrebu
 • izaslanika predsjednika Matice Hrvatske akademika Stjepana Damjanovića, potpredsjednika gospodina Stjepana Sučića
 • dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gospodina prof. dr. sc. Zorana Curića
 • dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva gospodina prof. dr. sc. Mislava Grgića
 • dekana Prehrambeno-biotehničkog fakulteta gospodina prof. dr. sc. Damira Ježeka

Isto tako posebna nam je čast i zadovoljstvo pozdraviti i druge goste koji su se odazvali ovoj svečanosti što nas posebno veseli i zahvaljujem na dolasku. Pozdravljam:

 • pročelnika Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba, gospodina prof. Silvija Novaka
 • iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo Grada Zagreba, gospođu Gordanu Butković
 • iz Ministarstva kulture RH, uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatosrki odjel u Karlovcu, gospođu Branku Križanić
 • dožupana Sisačko-moslavačke županije gospodina Marina Piletića
 • gradonačelnicu Grada Ozlja gospođu Gordanu Lipšinić
 • gradonačelnika Grada Smobora gospodina Krešu Beljaka
 • predsjednika Zrinske garde Čakovec, gospodina Alojza Sobočaneca, Zmaja Cirkovljanskog
 • ispred Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”, gospodu Damira Žura i Antu Meštrovića
 • ravnateljicu Državnog arhiva u Zagrebu, gospođu dr. sc. Živanu Heđbeli
 • ravnateljicu Knjižnica grada Zagreba, gospođu Davorku Bastić
 • ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, gospodina doc. dr. sc. primarjusa Dubravka Huljeva
 • gospodina ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda gospodina Maria Baruna
 • pozdravljam i gospodina Ivana Vrdoljaka ispred tvrtke “Alcie”, te predstavnike izaslanstva Hrvatskog plemičkog zbora i izaslanstva Reda sv. Jurja carske i kraljevske kuće Habsburg Lotringen.

Doista dragi gosti i prijatelji učinilio ste nam veliku radost što ste došli na našu svečanost, još jednom Vam zahvaljujem na tomu! Ako sam nekoga zaboravio pozdraviti naiskrenije se ispričavam

Gospođe i gospodo, dragi gosti, časna i draga zmajska braćo i sestre, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” osnovana je u Zagrebu, pred 110. godina, 16. studenoga 1905. Družbu su osnovali hrvatski intelektualci Emilije pl. Laszowski Szeliga, Prazmaj Brloški i Ozaljski i dr. Velimir Deželić stariji, Prazmaj Klokočki I.

Družba je osnovana u vrijeme kada je Hrvatska bila teritorijalno i politički razjedinjena. Samo je banska Hrvatska u sudržavlju s Ugarskom u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji uživala autonomiju. Ostala su hrvatska područja bila izvan dosega hrvatskoga bana i Hrvatskoga sabora. Družba je osnovana u politički složenim i teškim vremenima, kada se s pravom gajila nada u rješenje hrvatskog narodnog i nacionalnog položaja, prije svega ujedinjenjem i nacionalnom integracijom hrvatskih zemalja. Zato utemeljenjem hrvatskog kulturnog društva na domoljublju, rodoljublju, svjetonazorskoj različitosti, iskrenom prijateljstvu, bratskoj ljubavi, poštovanju i slozi značio je važan iskorak u jačanju i modernom oblikovanju hrvatskog društva.
Smisao i sadržaj rada Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” naši su osnivači vidjeli u njegovanju i promicanju etičkih i kulturnih vrednota hrvatskoga naroda, oživljavanju uspomena na slavne događaje iz hrvatske povijesti i znamenite Hrvate, te čuvanju i obnavljanju hrvatske kulturne i prirodne baštine, što je do danas ostala osnova našega djelovanja. Od samoga osnutka Družba se zauzimala za kršćanska načela u znanosti i umjetnosti, javnom i privatnom životu. O smislu i sadržaju djelovanja najbolje govori izabrano geslo Družbe: Pro aris et focis, Deo propitio! / Za žrtvenike i ognjišta s Božjom milošću. I geslom su naši osnivači jasno utvrdili Družbin rad za vjeru i domovinu.

Od samoga osnutka Družbe bilo je jasno kako je u hrvatskom društvu otvorena nova stranica u kulturnom djelovanju, različita od svih dotadašnjih. Isticanjem zasluga hrvatskih ljudi na kulturnom, znanstvenom, crkvenom, političkom i socijalnom polju, te naglašeno njegovanje kulta plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana kao državotvornog fenomena i simbola borbe za slobodu i samobitnost hrvatskoga naroda, bili su pokazatelji te misaone snage hrvatskih društvenih elita

Od 110. godina postojanja čak 44. godine rad Družbe je bio zabranjen, a imovina konfiscirana. Dakle, od 1946. do 1990. u vrijeme jednoumlja Družba nije javno djelovala, ali njen duh među pojedincima i narodu je bio živ pa ne čudi što je na samom početku devedesetih, onako kako su se počela obnavljati demokratska načela i osamostaljivati Hrvatska, tako su započeli i procesi obnove rada Družbe. Opet su oživjele stare družbine vrijednosti

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” obnovila je svoj rad tijekom 1990. Prvi znakoviti sastanak Poticajnog kruga za obnovu Družbe održan je kod Želimira Drakulića u dvorcu Bedekovčina Donja 23. travnja 1990. Tom su sastanku uz Želimira Drakulića, Zmaja obnovitelja Mrsinjgradskog nazočili i zmajski obnovitelji Milovan Petković, Zmaj Velikotaborski II., Nikola Jelačić Bužimski, Zmaj Zagorski V., Vidislav Kiš Šaulovečki, Zmaj Ščrbinečki, Josip Komorčec, Zmaj Komorski II., Josip Štimac, Zmaj Taborgradski i Mirko Ivanjek, Zmaj Toplički II. Drugi sastanak Poticajnog kruga održan je u istom dvorcu 8. lipnja 1990. U to vrijeme Poticajnom krugu pridružila su se dva živa redovita člana Družbe: dr. Antun Bauer, Prazmaj Vučedolski III., i Zlatko Herkov, Prazmaj Unodolski

Uspostavu kontinuiteta djelovanja Družbe predvodili su časni i vrli hrvatski muži svijesni važnosti Družbe za hrvatsko društvo. Obnoviteljska skupština održana je 23. lipnja 1990. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a konačni povijesni kontinuitet Družbe uspostavljen je na sijelu Glavnog zbora, koji je održan u dva djela te 1990. i to: 10. studenog kao radni dio u dvorani “Maksimir” hotela “Inter-Continental” u Zagrebu, danas Hotel “Westin” i kao svečani dio 16. studenoga u Zmajskoj Kuli nad Kamenitim vratima točno na 85. obljetnicu osnutka našega Bratstva. Tada je izabran i započeo sa svojim radom X. saziv Meštarskoga zbora na čelu s Velikim meštrom Antunom Bauerom, Prazmajem Vučedolskim III. koji je vodio Družbu do početka 1992.

Družbu je zatim do travnja 1993. kao Veliki meštar vodio prof. dr. sc. Đuro Deželić, Zmaj Klokoči V., zatim sve do 2001. prof. dr. sc. Juraj Kolarić, Zmaj Hrašćanski od Sv. Jurja u Trnju, potom do 2006. godine Matija Salaj, Zmaj Starovukovarski, te do 2011. prof. dr. sc. Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki, a od tada današnji sastav XIV. saziva Meštarskog zbora.

Dragi gosti, časna i draga zmajska braćo i seste, danas Družba Braća Hrvatskoga Zmaja djeluje u zmajskoj Matici u Zagrebu i 19 zmajskih stolova u hrvatskim županijama. Malo je udruga koje su oduvijek imale tako različite, a u društvu i struci ugledne, potvrđene i ostvarene pojedince. S posebnom čašću i dostojanstvom, Družba mudro i strpljivo osmišljava i ugrađuje u vrijednosni sustav hrvatskoga društva i države svoja djela, djela koja u svojoj srži nose istinu i duboku odanost hrvatskoj domovini, ali i ona koja podsjećaju na hrvatska stradanja i mučeništva.

Danas brojimo u svim vrstama članstva ukupno 352 zmajeva i zmajica.

Družbina djela najbolje govore o smislu, svsi i ciljevima našega rada. Kroz 110. godina postojanja dugačak bi bio popis svega onoga što je Družba ostvarila, osobito održavanjem velikog broja predavanja, promocija, susreta, svečanosti, koncerata, hodočašća, ali i objavljivanjem tolikih publikacija te podizanjem spomen-ploča, spomenika, spomen-područja i toliko toga drugoga.

Sažeto ću podsjetiti na neka. Svoje prvo veliko djelo Družba je ostvarila u Zagrebu spasivši od rušenja jedan od simbola grada, gradska vrata iz sredine 13. stoljeća, Kamenita vrata. U Kuli nad Kamenitim vdratima Družba je već na početku svoga djelovanja utemeljila tri važne gradske ustanove: Gradsku knjižnicu, Gradski muzej i Gradski arhiv koje i danas djeluju. Godine 1909. Družba je osnovala Društvo za spasavanje, koje se razvilo u današnju Ustanovu za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba. Isto tako, 1910. osnovana je ustanova koja se razvila u Konzervatosrki zavod u Zagrebu. Družba je 1917. predložila osnivanje Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji je i otvoren dvije godine kasnije. Družba je potaknula i ostvarila eshumaciju i prijenos kostiju pogubljenih hrvatskih velikaša i mučenika grofa Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u domovinu, zagrebačku Prvostolnicu što se i ostvarilo 1919.

Družba se posebno zauzela i istaknula u proslavi tisućgodišnjice hrvatskog kraljevstva 1925. Nešto kasnije, 1935. Družba je podigla izniman Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku u Hrvatskom zagorju, a u prigodi 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata ostvarila je značajan općehrvatski projekt postavljajući na zid zagrebačke Prvostolnice uglatom glagoljicom uklesan velebni natopis datiran 1941., a otkriven 1944.

Nakon obnove rada 1990. Družba snažno djeluje u Zagrebu i svim hrvatskim županijama. O čemu posebno svjedoči gotovo stotinu spomenika i spomen ploča podignutih u mnogim mjestima Hrvatske, poput dovršenja Hrvatske grude u perivoju Maksimir, spomenika Anti Starčeviću u Zagrebu, kipu Sv. Jurja kod Kamenitih vratiju, spomen-ploče u Bleiburgu, spoemenika hrvatskom jeziku u Varaždinskim toplicama, hrvatskoj majci u Velikoj Erpenji, hrvatskim nobelovcima u Osijeku i Vukovaru, biskupu Strossmayeru u Osijeku, Zrinskima u Čakovcu, Prelogu, Donjoj Dubravi i Novom Zrinu na Muri, banu Jelačiću u Prelogu, blaženom Alojziju Stepincu u Gospiću i Odri kraj Zagreba, Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru u Krapini, Stjepanu Sulimancu u Turnašici, Ferdi Rusanu, Josipu Širokiju i Franji Viktoru Šignjaru u Virju, Franji Tuđmanu u Virovitici, Dragutinu Domjaniću u Sv. Ivanu Zelina, Jurju Dobrili na istoimanom sveučilištu u Puli, Boži Milanoviću u Kringi, Petru Nakiću u Buliću kod Benkovca i još mnoga druga.

Družba hrvatski identitet učvrščuje i svojim raznovrsnim nakladničkim projektima, a osobito kakvo je bilo velebno izdanje Kajkavijane Croatice, ali i knjigom kao što je prijevod knjige ruskog povjesničara Aleksandra Majorova, Velika Hrvatska. Etnogeneza i rana povijest Slavena prikarpatskoga područja.

Saznanju da je hrvatski narod samosvojan i povijesno među najstarijima u Europi svjedoči Družbin spomenik kralju Zvonimiru u kraljevskom gradu Kninu i onaj knezu Domagoju u Ninu. Očuvanju hrvatske povijesne baštine doprinosi i značajno zalaganje naše Družbe na očuvanju i obnovi vrijednih spomenika graditeljstva – velebne zrinsko-frankopanske utvrde u Ozlju i kule nad Kamenitim vratima u Zagrebu.

Doista, draga i časna zmajska braćo i sestre, možemo biti ponosni na ostvarena djela. Na koncu želim istaknuti još dva ostvarenja za što se posebno zauzeo Meštarski zbor. Riječ je o Prvom družbinom hodočašću u Rim što smo organizirali od 30. svibnja do 4. lipnja ove godine. Hodočašće je iznimno uspjelo, jer osim što smo bili u nedjelju 31. svibnja na Angelusu i molili s papom bili smo 3. lipnja i na Općoj audijenci kod Svetoga Oca pape Franje kada sam u ime Družbe papi zahvalio na audijenciji i uručio Veliku spomen medalju Družbe. Družbino izaslanstvo u toj audijenci činili su protonotarica Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa, mešar obredničar Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., meštar zmajskih stolova Marijan Liszt, Zmaj Sigetski III. i član Kapitula Zlatnoga zmaja Lovro Cindori, Zmaj od Crne Majke Božije Bistričke, a kod pape zagovarali smo proglašenje svetim hrvatskog blaženika i našega brata Alojzija Stepinca, Zmaja od Bakančeve kule.
Drugo ostvarenje je temeljita obnova našeg sjedišta Kule nad Kamenitim vratima što se provodila tijekom ove godine. Ovaj preljepi spomenik graditeljske baštine i svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba zasjao je u punom sjaju u srcu naše metropole

Na kraju želim se zahvaliti pokroviteljici ove svečanosti predsjednici RH gospođi Kolindi Grabar Kitarović, Ministarstvu kulture RH koji prati i podupire naš projekt obnove Starog Grada Ozlja, Gradu Zagrebu i gradonačeniku Milanu Bandiću, Zmaju od Kamenitih vrati IV. na svim potporama i briljantnoj obnovi Kule nad Kamenitim vratima koju smo danas obnovljenu svečano otvorili i blagoslovili. Zahvaljejem se i svima Vama koji ste došli uveličati ovu svečanost. Također zahvaljujem svim izvođačima i solistima te organizatorima programata predvođeni dirigentima Krešimirom Račić, Hedom Gospodnetić i mo. Josipom degl’ Ivelliom, Zmajem Bračkim II. i Meštrom obredničarem. Zahvaljujem se i voditeljici programa Nadi Abrus, Zmajici Marijanskoj te posebno protonotarici Dragici Krpan, Zmajici od Kruševa koja je posebno vodila računa da uspje ova svečanost

Bez obzira na sve, draga i časna zmajska braćo i sestre, pozivam Vas da jednako tako kao i do sada nastavimo svoje djelovanje i svoju misju u hrvatskome društvu. Kao što sam već jednom nedavno rekao narod očekuje od hrvatskih društvenih elita i onih koji predvode da budu pošteni, marljivi, domoljubi upravo ono što krasi zmajski ideal od osnutka naše Družbe do danas. Doista bez tih vrijednosti te više rada i učenja teško da mogu praktična ostvarenja biti bolja, a tako i naš standard i kvalitetan život u hrvatskome društvu. Ovome bih još dodao kako je prostor slobode i demoklracije u građanskom društvu uvijek pun izazova koji traže puno pažnje, novih pristupa, novog razumjevanja, nove svijesti i puno rada. I mi zmajevi smo pozvani doprinijeti tomu!

I na samom kraju, draga i časna zmajska braćo i sestre čestitam vam 110. obljetnicu osnutka i 25. obljetnicvu obnove rada Družbe, uz zahvalu na svemu onome što ste činili i što činite za nju. Neka nas čuva zaštitnik Družbe sv. Juraj Mučenik i Majka Božja od Kamenitih vrata.

Pro aris et focis, Deo Propitio!

Veliki meštar
Nevio Šetić, Zmaj od Istre