Na Plehanu otvorena izložba komunističkih karikatura o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, Plehan, 13. prosinca 2019.

U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Marka Plehan, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajskog stola u Osijeku, Požegi i Slavonskom Brodu, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ogranka Matice hrvatske u Osijeku otvorena je u petak 13. prosinca 2019. godine u privremenim prostorijama franjevačkog samostana na Plehanu u Bosanskoj Posavini izložba Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947. godine.

Skup je otvorio domaći gvardijan fra Anto Tomas naglasivši kako su u obnovi Plehana i povratku Hrvata derventskog kraja izuzetno važni i ovakvi događaji i skupovi te se zahvalio gostima iz Slavonije i Osijeka na njihovoj skrbi i angažmanu. Vrlo dobro posjećenom skupu kojem su uz plehanske povratnike nazočili i gosti iz drugih dijelova Bosanske Posavine potom se obratio Ivica Završki, Zmaj gornjogradski i potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Osijeka pročitavši u sklopu pozdravnog govora i pripremljeni govor dekana đakovačkog KBF-a Vladimira Dugalića kao organizatora izložbe te na kraju naglasivši kako izložba otkriva pravu sliku komunizma, ideologije zla, naglasivši na kraju da se o Stepincu u Hrvatskoj gotovo sve zna no cilj je izložbe Hrvatima širom BiH ali i drugima ponovo pokazati o kakvoj se laži o obmani radi jer je u pitanju čovjek koji je bio svetac, a ne zločinac.

Emeritus dr. Tucak Zmaj Sovički i pročelnik Zmajskog stola u Osijeku predstavio je na kraju djelovanje Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i iskazao svoju radost što mogu dati i doprinos izgradnji muzejsko-galerijskog prostora na Plehanu. Uz domaće župljane i druge goste goste iz Slavonije pozdravili su i gospoda Josip Jerković, hrvatski potpredsjednik entiteta RS te vijećnik u vijeću naroda skupštine BH entiteta RS Davor Čordaš, prof. dr. Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II, prof. emeritus Radoslav Galić, Zmaj Vinjansko-bekteški, Branko Grizelj, Zmaj od Slavonskog Broda, mag. sci. Branko Mihalj, Zmaj Rakiteko-Kutjevački i pročelnik zmajskog stola Požeškog.

Po prvi put na području ovog bh entiteta održana je ovakva izložba kao jasna poruka i svojevrsni znak vremena te izuzetno priznanje plehanskim franjevcima na trudu oko povratka Hrvata i u ovaj dio BiH.