„Nedovršena priča” – kroz dva stvaralačka ciklusa Željka Kropfa, Zabok, 14. lipnja 2022.

U utorak 14. lipnja 2022. u Galeriji grada Zaboka otvorena je 15. samostalna izložba Željka Kropfa pod pokroviteljstvom Grada Zaboka, Pučkog otvorenog učilišta Zabok i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”. Nagrađivani akademski slikar Željko Kropf, cijenjeni član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmaj od Viljaka, u svom je bogatom stvaralačkom radu sudjelovao i u preko 50 skupnih izložbi diljem Hrvatske, a ponajviše u Hrvatskom zagorju. Nakon zadnje samostalne izložbe 2015. godine u Zaboku uslijedila je „Nedovršena priča”, izložba s dva stvaralačka ciklusa – prvim figurativnim s literarnim i simboličnim elementima, drugim apstraktnim, kolorističkim, sa snažno istaknutim ritmom boja.

O izložbi i osobnosti, radu i stvaralaštvu Željka Kropfa govorili su u ime domaćina Ivan Hanžek, gradonačelnik grada Zaboka, autor Predgovora Darko Bubanko, a u ime Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” Meštar zmajskih stolova Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina, i Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., izaslanik Mislava Grgića, 10. Velikoga meštra Družbe, Zmaja Strossmayerskog.

Likovni kritičar Darko Bubanko istaknuo je autorov nemiran duh i unutarnje umjetnikove transformacije koje prelaze iz simboličkih figurativnih elemenata u apstrakciju, žar boja, izražen kolorit i ritam, poigravanje kompozicijama, melodioznost linija i otvaranje unutarnjih ekspresija, intimne doživljaje. Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina, naglasio je vedrinu, šarenilo i optimizam slika koje na gledatelje djeluju upravo kao i sam autor svoju okolinu i na sve koji ga poznaju. Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., istaknuo je kako je okupljanje tolikog broja ljudi i publike uspjeh umjetnika koji je opravdao svoje poslanje davanja drugima, nesebičnog davanja sebe, svojih strana duše. Kao dugogodišnjeg člana Družbe Željka Kropfa opisuje kao uvaženog i vrijednog člana koji obnaša važnu ulogu čuvanja hrvatskoga stijega u Kuli, sjedištu Družbe. Uputio je velike čestitke umjetniku za plodonosnu izložbu kojom se veličanstveno otvara drugima i svečano otvorio izložbu „Nedovršena priča” riječima „Živi, cvjetaj i rasti”. Svoj govor zaključuje tekstom psalma „Ecce quam bonum et quam iocundum habitare fratres in unum” naglasivši složnost i ljepotu života Braće.

Izložbi su još prisustvovali i pročelnik Krapinskog stola Darko Varga, Zmaj Juraj Zlatarski, Zdravko Valentaković, Zmaj Zelingradski, Damir Mikuljan, Zmaj od Podgorja Bistranskog, Aleksandar Bašić, Zmaj Starobrodski, Hrvoje Šubić, Zmaj Purgerski, Ivanka Stahuljak, Zmajica od Otočca II., Zoran Gregurović, Zmaj Strahinjski II, Vidislav Kiš Šaulovečki, Zmaj obnovitelj Ščrbinečki, Anđelo Miloš, Zmaj Prečki od Školjića, Željko Herceg, Zmaj Brestovečki i Mladen Houška, Zmaj Svetoivanjski IV.

Željko Kropf pozdravio je sve okupljene i zahvalio im na dolasku te objasnio motivaciju za dva stvaralačka ciklusa, kao i ideje vodilje koje su ga pratile u umjetničkom radu. Osvrnuo se na simboličan naziv izložbe, slike koje su bile temelji za stvaranje ciklusa – Glas tame i Sjećanje i tehnike stvaranja (tonska modulacija, kontrasti svjetlo-sjena; plošnost, kolorit, ritam). Autor će pojedine slike s izložbe pokloniti Gradu Zaboku i Općini Bedekovčina.

Za glazbeni ugođaj pobrinula se Nela Krznar, talentirana učenica zadnjih razreda osnovne Glazbene škole koja je na klaviru izvela skladbe Etida u A-duru Franza Liszta i Intermezzo Manuela Poncea. Izložba je otvorena do 15. srpnja.

Tina Marušić